Élő történelem: 130 évvel ezelőtt vonultak be a "hetesek" Pápára


2014-10-08 14:39:45  | cikk: mo  | 


Élő történelem: 130 évvel ezelőtt vonultak be a "hetesek" Pápára  főképe
Hosszú egyeztetések, komoly lobbitevékenység és interpellációk sora után Thaly Kálmán, egykori pápai diák, országgyűlési képviselő közbenjárásával 1884. év elején született döntés arról, hogy a veszprémi huszárezredet Pápára helyezzék. Így történt, hogy a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred törzse és két százada 1884. október 8-án, délelőtt 11 órakor vonult be a Veszprémi út és Jókai utca vonalán Hubert Andor alezredes vezetésével Pápára. A város lakossága - a tarack lövésekkel adott jelre - nagy számban sietett a huszárok elé, és mindenütt élénk éljenzéssel üdvözölték őket. A Református Kollégium előtt az egész tanulóifjúság összesereglett és lelkes ovációval fogadta a honvédhuszárokat. A bevonuló ezred a Városháza előtt megállt, ahol Nagy Boldizsár városi főjegyző, volt '48-as honvéd hadnagy mondott üdvözlő beszédet. Így szólnak a városi krónikák 1884-ből.

A történelem megelevenedni látszott ma délelőtt, hiszen - tisztelegve elődei előtt - a Pápai Huszáregyesület 10 lovasa szinte minden mozzanatában felidézte a korabeli eseményeket. A vállalkozó szellemű és kitartó hagyományőrzők tegnap lóra pattantak, s korabeli felszereléssel, hiteles egyenruhában Veszprémből, Jutaspusztáról lovagoltak át Pápára, s küzdötték le a közel 60 kilométert lóháton. Bár ma délelőtt nem a refis diákok fogadták a huszárokat, mégsem maradt el a lelkes éljenzés, hiszen két óvoda apróságai csodálták a lovasokat a Március 15. téren, emellett csodálkozó tekintetek követték a hagyományőrzők minden lépését. A nagymúltú egyesület lovasai Bolla Kálmán hagyományőrző huszár őrnagy vezetésével világháborús katonadalokat énekelve érkeztek meg a Városháza elé, ahol Áldozó Tamás, Pápa polgármestere díszegyenruhában fogadta a pápai huszárezred tisztelőit.

A városvezető kiemelte, bár a 7. Honvéd Huszárezred az 1914. augusztus 17-i, gorodoki küzdelemben csaknem megsemmisült, az első világháborúig Pápán eltöltött harminc év olyan mély nyomot hagyott a város történelmében, életében, amely Pápa hagyományaiban a mai napig él és hat.

A Pápai Huszáregyesület tagjai és a polgármester közösen keresték fel a Huszár lakótelepen, a Helyőrségi Művelődési Ház falán emeltetett emléktáblát, mely a városrészen állomásozó alakulatok sorát őrzi. A megjelentek koszorúval tisztelegtek az alakulatok emléke előtt.
Bolla Kálmán, a Pápai Huszáregyesület elnöke azt hangsúlyozta, nagy vállalkozás volt az emléktúra teljesítése, mellyel nemcsak a pápai huszárezred 130 évvel ezelőtti bevonulására emlékeztek, de tisztelegtek az alakulat augusztus 17-i tragikus lovasrohama előtt is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!