Sakk: Utánpótlás verseny és megyei bajnoki forduló


2014-10-06 18:34:56  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Sakk: Utánpótlás verseny és megyei bajnoki forduló főképe
Az elmúlt hétvégén két versenyen is részt vett a Pápai SE sakk szakosztálya. Szombaton hat gyermek korcsoportú versenyző Mórra utazott, ahol a Zimmermann-kupát rendezték. A pápaiaknak szerencsére sikerült borsot törniük a Fejér megyeiek orra alá. Az eredmények közül kiemelkedik Domonkos Eszter teljesítménye, aki a 14 fős lány és 22 fős fiú alkotta, 36 versenyzőt felvonultató mezőnyben a legjobbnak bizonyult. A kupát Kiss Csaba szakosztályvezető értékelte.
- A II. korcsoportos lányoknál értük el a legnagyobb sikert, ahol Domonkos Eszter (az Erkel Ferenc Általános Iskola 6. osztályos tanulója) a második korcsoportosok mezőnyében (2003-2005 között születettek) megnyerte az összetett versenyt, de mivel a lányokat külön értékelték a fiúktól, így valójában a lányok első helye lett az övé. Ugyanitt Czemmel Viktória éppen lemaradt a dobogóról és a negyedik helyen végzett. Ebben a korcsoportban játszott még Tardos Luca és Babári Milán, de ők nem szerepeltek kimagaslóan, csakúgy, mint Farkas Dorina a III. korcsoportosok (1999-2002) mezőnyében. Mindannyian 20-20 perc gondolkodási idővel játszottak a rapid szabályok szerint, hat fordulós svájci rendszerben. Fiatal kora ellenére a felnőttek között vett részt Margl Roland, aki már több versenyen bizonyította rátermettségét ebben a sportban. Most is remekül szerepelt, 14 évesen az 55 induló közül, akik között bőven voltak 2100 és 2200 Élő – pontosok is, négy győzelemmel, négy döntetlennel és mindössze egy vereséggel a kilenc meccsből hat pontot szerezve a hetedik helyen végzett, ami szenzációs eredménynek mondható. Ebben a csoportban 9 fordulót játszottak 10-10 perc gondolkodási idővel, villám szabályok szerint. Roland a legjobb ifjúsági korú részvevőnek járó különdíjat vehette át ezért a teljesítményért, ez az eredmény is mutatja, hogy a sakkban nem az életkor, hanem a tudás, ami igazán számít.
Másnap a megyei I. osztályú bajnokság nyitó fordulójában a PSE idegenben játszott, Révfülöp csapata ellen.
- A játszmák akár négy óra hosszúságúak is lehetnek, tehát bőven van idő a gondolkodásra. A megyei csapatunk jóval gyengébb az NB II-esnél, hiszen egy szabály szerint az erősorrend első 10 játékosa nem játszhat a megyében. Vasárnap ennek a csapatnak Margl Roland volt az első táblás játékosa. Az NB II-es csapathoz képest hét helyen volt változás a fent említett szabály miatt. Ellenfelünk az elmúlt években rendre az utolsó helyen végzett, de erre a szezonra megerősödtek. Mi két olyan felnőttet és két ifit is avattunk, akik korábban sohasem szerepeltek a megyei csapatunkban. Örömteli, hogy együttesünket két hölgy is erősítette, az eredmény 6-6-os döntetlen lett, amit előzetesen is elfogadtam volna. A négy új játékosból hárman veretlenek maradtak, így mondhatjuk, sikeresen vetettük be őket a mélyvízbe. Nyert: Kissné Simon Bernadett, Hamzáné Gyimesi Andrea, Balogh Bálint és Janus Tamás, döntetlent játszott: Katona György, Kerecsényi Zoltán, Ábrahám András és Mayer Tibor.
Kiss Csaba elmondta, az NB II-ben idegenbeli találkozó következik, október 12-én a Spartacus Keszthely csapatához utaznak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!