Német Nemzetiségi Nap: kulturális bemutató, városi kitüntetés Sigfried Klapprottnak


2014-10-05 21:04:08  | cikk: HuHa  | 


Német Nemzetiségi Nap: kulturális bemutató, városi kitüntetés Sigfried Klapprottnak főképe
A péntek esti kiállításmegnyitót követően szombaton kulturális bemutatóval folytatódott a Német Nemzetiségi Nap, mely a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat utolsó rendezvénye volt a 2010-2014-es önkormányzati ciklusban, s melyen részt vett a leneifeldei küldöttség, Sigfried Klapprott volt polgármester vezetésével. A Munkácsy-iskola  aulájában tartott rendezvényen Pillerné Fódi Ilona elnök köszöntötte a megjelenteket, beszédében összegezve az elmúlt évek munkáját. Mint mondta, az előző esztendőkben fő feladatuknak tekintették, hogy ápolják, őrizzék a magyarországi németek hagyományait és erősítsék az anyaországi kapcsolatot.
-Nemzetiségi napokat, kiállításokat szerveztünk, részt vettünk a partnerváros rendezvényein, ahol Pápa városát is képviseltük. Ezekre a programokra tánccsoportokat is vittünk, hogy ott is lássák, miként őrizzük itthon a német nemzetiségi hagyományokat.
Az elnökasszony hozzátette, jó látni, hogy a városban nagyon jól működik az óvodában és az iskolában a nemzetiségi oktatás, ezt a munkát lehetőségeik szerint mindig támogatták is.  A ciklus utolsó rendezvényén, a nemzetiségi napon ennek az oktató munkának az eredményéből kaptak ízelítőt a megjelentek.
A vendégeket dr. Áldozó Tamás polgármester is köszöntötte, aki köszönetet mondott a pápai és Pápa környéki németeknek, hiszen az ő összefogásuk nélkül nem jöhetett volna létre a nemzetiségi önkormányzat, melynek kezdeményezésére indult meg a városban a nemzetiségi oktatás. A városvezető örömét fejezte ki, hogy az október 12-dikei választások után is lesz német nemzetiségi önkormányzat a városban.
Dr. Áldozó Tamás külön köszöntötte a leinefeldei delegációt, kiemelve Sigfried Klapprott polgármestert. Felidézte, jövő májusban ünneplik a németországi településsel megkötött partnervárosi szerződés aláírásának tízedik évfordulóját.
-Az elmúlt években Pápáról és Leinefeldéből nagyon sokan látogathattak el a testvérvárosba ápolva a két város közötti kapcsolatot. Klapprott polgármester úrtól nagyon sok segítséget kaptunk azért, hogy azt a munkát, ami Leinefeldében folyik és amiből mi sokat tudtunk tanulni, megismerhessük. Sigfried Klapprott úgy döntött, hogy idén már nem indul a polgármesteri tisztségért és Leinefeldében másik polgármestert választottak. Az elmúlt kilenc év együttműködéséért szeretném neki átadni egyik városi kitüntetésünket, a Pro Publico-díjat – mondta dr. Áldozó Tamás, majd németül szólt a volt polgármesterhez, megköszönve a segítséget, barátságot és arra emlékeztette a kitüntetettet, hogy mindig szeretettel várják Pápára.
Sigfried Klapprott meghatódva vette át az elismerést, köszönetet mondott a sok közös élményért, amit megéltek, és mint mondta, nagyon sok kedves embert ismert meg. Érdeklődésünkre elmondta, a partnervárosi kapcsolat nagyon intenzív volt és bízik abban, hogy az új polgármester vezette Leinefeldével ez az együttműködés folytatódhat. Az elmúlt közel tíz év munkáját példaértékűnek nevezte, meglátása szerint, ez a jó kapcsolat nemcsak a két város között alakult ki, hanem a nemzetiségi önkormányzattal is. Külön kiemelte a sport terén kialakult barátságokat, melynek csúcspontja a januári futballtorna, a kulturális kapcsolatok kiemelkedő eseménye pedig az interkulturális hét, melyre mindig érkezik hozzájuk pápai csoport.
-Pápa városa figyelemmel kísérte, ahogy városunk átalakult és öröm számomra, hogy találtak követendő példát és ezekből már látok is megvalósult dolgokat – fogalmazott. Sigfried Klapprott elismeréssel nyilatkozott a Pápán folyó német nemzetiségi oktatásról is és sajnálatát fejezte ki, hogy ez viszont még nem alakult ki Leinefeldében.
A kulturális bemutatón a Vajda Péter Lakótelepi Óvoda nemzetiségi csoportja kedves játékot mutatott be, a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola nemzetiségi osztályai verssel, dallal, tánccal és egy meseelőadással készültek a műsorra. A programon fellépett a Bakonyjákói Tánccsoport, a Gannai Asszonykórus, majd a Kimlei és Győrsági Harmonikások teremtettek muzsikájukkal táncra buzdító hangulatot.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!