Pápán tartották az egyházkerületi evangélikus pedagógusok találkozóját


2014-10-05 18:20:08  | cikk: mo  | 


Pápán tartották az egyházkerületi evangélikus pedagógusok találkozóját főképe
A Nyugati (Dunántúli) Egyházkerületben tanító pedagógusok hagyományos találkozóját idén Pápán, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskolában és a templomban tartották. A 14. találkozón az evangélikus kisebbségi lét méltósága került fókuszba. A több mint 100 meghívott előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken keresztül szerezhetett tapasztalatokat és hasznos információkat, új ismereteket a szakmával és a témával kapcsolatban. Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke azt hangsúlyozta, a pedagógustalálkozó azért rendkívül fontos számukra, mert hosszú ideig az evangélikus volt az egyetlen a történelmi felekezetek közül, amelynek a hittudományi egyetemen kívül nem voltak oktatási intézményei. Majd ahogy lépésről-lépésre bővült az intézményhálózat, úgy vált egyre fontosabbá, hogy épüljön egy lelki közösség, amely egyben szakmai fórum is a pedagógusok számára. E gondolatok jegyében szerveződött az első találkozó, mely mára jelentős szakmai konferenciává vált az evangélikus pedagógusok körében, olyan fórummá, ahol mind kötetlen, mind irányított beszélgetések mentén cserélhetik ki gondolataikat, tapasztalataikat – tudtuk meg a püspöktől.

A találkozón részt vett Varga Márta, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodáján (MEE OI) működő Nevelési és Oktatási Osztályának vezetője. Az osztályvezető elmondta, a konferencia központi kérdése az, hogy miután az evangélikus egyház lélekszámát tekintve mindig a harmadik volt a történelmi felekezetek sorában, miként lehet erőteljes társadalmi hatást kifejteni? Az előadók történeti áttekintést adva világítanak rá arra, hogy az idők során milyen szerepet töltött be az evangélikus egyház az ország életében, s melyek azok a feladatok, melyek ma a felekezet előtt állnak. Varga Márta elmondta, minden találkozón örömmel vesz részt, hiszen a minden évben más-más településen megrendezett konferencián a helyi intézmények is bemutatkoznak. Az országos egyház munkatársaként Varga Márta igyekszik a teljes intézményhálózatot figyelemmel kísérni, az esetleges problémákra választ és megoldást találni – derült ki a találkozón.

Szücs Gábor, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola igazgatója elmondta, hat évvel ezelőtt kaptak lehetőséget legutóbb a konferencia megszervezésére, ennek idén is örömmel tettek eleget, s választották ki a találkozó vezérigéjét: „Aki vallást tesz rólam az emberek előtt, én is vallást teszek róla a mennyei Atyám előtt”. Az evangélikus kisebbségi lét méltósága - mely az alkalom fő témáját jelentette - kapcsán az igazgató kiemelte, az evangélikus gyermekek kisebbségben vannak, azonban az intézmény pedagógiai elvei arra nevelik valamennyiüket, hogy egymás szokásait, hitét és hitgyakorlatát tiszteleteben tartva éljenek az iskolai közösségben.

Rendszerint a találkozón adják át a Pápán alapított Gyurátz-díjat, mellyel két olyan evangélikus pedagógust tüntetnek ki, akik hitükkel, életükkel és szakmai munkájukkal példát mutatnak kollégáik számára. Az elismerést idén két óvodapedagógus, Milichovszkiné Szalai Ilona, a tordasi evangélikus gyülekezet felügyelője és Heizer Ágnes, a Forrás Evangélikus Keresztyén Óvoda pedagógusa kapta.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!