Egyszerűbb lesz pályázni az uniós forrásokra


2014-10-05 12:29:51  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Egyszerűbb lesz pályázni az uniós forrásokra főképe
A 2014-2020 közötti európai uniós ciklus gazdaságfejlesztési lehetőségeiről tájékoztatta a pápai vállalkozások vezetőiből álló hallgatóságát dr. Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a Somogyi Galériában. Az előadó szólt többek között a fejlesztéspolitika területén működő intézményrendszer átalakulásáról, az operatív programok tartalmáról, valamint a hamarosan megjelenő új pályázati felhívásokról.
– Az operatív programok tartalmában, illetve a pályázati lehetőségek eljárását tekintve lesznek változások, amelyeknek a vállalkozások minden bizonnyal kifejezetten örülni fognak. Az egyszerűsítésre és a bürokrácia csökkentésére törekszünk – hangsúlyozta előadása előtt a sajtó képviselőinek dr. Vitályos Eszter. Mint mondta, a vállalkozások gazdasági életének megkönnyítése érdekében több intézkedést is bevezetnek, ilyen például a biztosítékmentesség. – Aki jó adózónak számít, annak nem kell majd biztosítékot nyújtania az uniós projektje élettartama alatt – mutatott rá az államtitkár.
– Több mint 12.000 milliárd forint érkezik Magyarországra a következő hétéves európai uniós ciklusban. Ebből közel 9000 milliárd forint van szabályozva a partnerségi megállapodásban, ennek a 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre kívánja fordítani a kormány – jelentette ki dr. Vitályos Eszter. Megtudtuk tőle: az Európai Unió felé már benyújtott hét operatív program között emberi erőforrás, környezet és energiahatékonyság, gazdaságfejlesztési, integrált közlekedésfejlesztési, közszolgáltatási és közigazgatási, vidékfejlesztési, valamint halászati témájú programok találhatóak.
– Júniusban nyújtottuk be az operatív programok első változatát, amelyekre nemrég több mint ezer bizottsági észrevételt kaptunk. Ezeket szakértők segítségével jelenleg is tárgyaljuk. Reményeink szerint október végén be tudjuk nyújtani a végleges operatív programokat, amelyeket év végére elfogadhat a bizottság. Ennek ellenére van egy kormánydöntés, miszerint már ezt megelőzően szeretnénk pályázati felhívásokat megjelentetni – fogalmazott az államtitkár. Tájékoztatása szerint ősszel megjelentetnek néhány pályázatot közel 120 milliárd forint összegben. Egyúttal bíznak benne, hogy a jövő év elejétől a további pályázati felhívásokat is elindíthatják.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!