Sikeres volt a fesztivál - Műhelymunkával zárult az Őszi Dionüszia


2014-10-05 14:30:00  | cikk: mo  | fotó: Babos Petra, mo  | 


Sikeres volt a fesztivál - Műhelymunkával zárult az Őszi Dionüszia főképe
Intenzív műhelymunkával ért véget az Őszi Dionüszia a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében a mai napon. A színjátszó csoportok találkozójának utolsó napján Perényi Balázs drámapedagógus és rendező adott instrukciókat a fiataloknak, a legkülönfélébb improvizációs technikák és eljárások bevetésével. A találkozás első lépéseitől, az ismerkedéstől kezdve a mozgásos gyakorlatokon át egészen a szituációs feladatokig, számos olyan technika előkerült, amely a csapatok épülésére szolgált. Perényi Balázs elmondta, két részre osztotta a mai tréninget, az első etap a rövid rögtönzésekről szólt, melyet a hétköznapi gesztusoktól elrugaszkodó, leginkább mozgásos, fizikai jellegű feladatok jellemeztek, míg a második részben a hosszabb improvizációk gyakorlása és elemzése került a középpontba, ahol az adott szituációkban a különböző szereplők más-más információval rendelkeztek az adott helyzetről, s ez adta a jelenet bizonytalanságát, valamint a rögtönzés alapját. A drámatanár hozzátette, a maihoz hasonló workshopok célja a megtapasztalás. A fesztivál utolsó napján a közösségben már kialakult egy olyan légkör, melyben a feszültségek könnyen oldódnak, így a munka is sokkal jobban megy, és a csoportok is egyre befogadóbbak az új ismeretekre – fejtette ki az előadó.
Perényi Balázs örömmel vett részt a pápai rendezvényen, az Őszi Dionüszia fesztivált egyedülállónak, eredetinek és dinamikusnak tartja – árulta el a drámapedagógus.

Komáromi Sándor, a szervező Teleszterion Színházi Műhely vezetője elmondta, jól sikerült az idei fesztivál. Mind a szűkebb, mind a tágabb nyilvánosságnak szóló programok elérték céljukat. A különféle előadások több külső helyszínre eljutottak, kávéházban, iskolákban, intézményekben és a szabadban is játszottak a csoportok, illetve adtak ízelítőt színházi nevelési foglalkozásaikból. A tegnapi szakmai nap során új technikákat és drámapedagógiai eljárásokat ismerhettek meg a csoportok és vezetőik az együtt töltött idő alatt. Négy színjátszó csoport négy előadásban mutatkozott be a színpadon. Komáromi Sándor kiemelte, két egészen hasonló és két egymástól teljesen eltérő munkamódszerekkel dolgozó csoport állt színpadra. A Teleszterion Színházi Műhely vezetője hozzátette, izgalmas volt mindez az összehasonlítás szempontjából is, de új impulzusokat, fogalmakat, módszereket is megismertek a résztvevők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!