Marton Veronika előadása az Edvy Malomban


2014-10-04 08:12:31  | cikk: Babos Petra  | 


Marton Veronika előadása az Edvy Malomban főképe
Marton Veronika sumerológus, magyar-könyvtár szakos tanár Nemzetvesztő királynék címmel tartott előadást az Edvy Malom Fogadó Értékeink élőben című előadássorozat keretében.
A magyar történelem sok sorsfordító, nemzetrontó eseménye fűződik a magyar királynékhoz, melyekről gyakorlatilag egy könyv sem ír - mondta Marton Veronika, majd Adelhaidra és Gizellára tért ki részletesebben.
- A lengyel származású hercegnő, Adelhaid, Géza fejedelem második felsége volt. Magyar honban ő nyitotta meg az idegen feleségek sorát. Egy európai keresztény uralkodóház sarja volt, az első idegen nő, akit egy Árpád-házihoz adtak hozzá. Neki „köszönhetjük”, hogy a magyarok áttértek a kereszténységre. Magyarországon különösen nehéz volt a kereszténységre való áttérés, amit a történetírók nem is vallanak be. Amikor kicserélődött az uralkodó osztály, ők hozták magukkal a kereszténységet - mondta az előadó.

Gizelláról már sokkal többet tudunk, ellentétben Adelhaiddal, aki teljesen ismeretlen. Néhány magyar író azonban mégis említést tesz a lengyel hercegnőről. Minden krónika, legyen az német vagy magyar, máshogy írja le Géza házasságát.
- Gizella, Magyarország „első” királynéja. A magyar krónikák Gizelláról, István király feleségéről sem sokat írnak. Gizellát, a magyarellenességéről elhíresült királynét eredetileg egyházi szolgálatra szánták, majd mégis a magyar királyi udvarhoz került.

Marton Veronikától megtudtuk, közel harminc éve folytat kutatótevékenységet, elsősorban az ékírást kutatja. A középkori történelem iránti érdeklődése pedig a középiskolás éveire nyúlik vissza.

Az Értékeink élőben című programsorozat hamarosan folytatódik.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!