Épül a járda az Esterházy úton


2014-10-03 21:50:38  | cikk: HuHa  | 


Épül a járda az Esterházy úton főképe
Közel 100 millió forintból 17 járdaszakasz épülhet, újulhat meg idén önkormányzati forrásból. Ezek közül több már elkészült, és van, ahol még dolgoznak a kivitelezők.
Az Esterházy úton az alapok kialakításánál tart a közbeszerzési eljáráson nyertes cég. A város egyik védetté nyilvánított utcájában a páros oldali járda újul meg, ez volt a rosszabb állapotú járda és ezen van nagyobb gyalogosforgalom. A gyalogosok közlekedésére szolgáló felületet teljes hosszban újjáépítik, vagyis több mint fél kilométer hosszú járda épül a Szent István úttól a Béke térig.
-Az új járdát csaknem három méter szélességben építjük meg, s csak azért nem lesz olyan széles, mint korábban, mert figyelembe vettük, hogy a fák megerősödtek és gyökereik megrongálták a korábbi járdát. Mivel célunk az, hogy a fasort megvédjük, ezért 25 centiméterrel keskenyebbre terveztük az új járófelületet – mondta el Molnár István, a városfejlesztési osztály vezetője. Az építéshez olyan magassági szinteket állapítottak meg, hogy azzal a vízelvezetést is megoldják, így a járda szintje magasabb lesz, mint a padkaszint, vagyis a csapadékvíz lefolyik a zöldfelületre és ott elszikkad, a padkán túlfolyó vizeket pedig a csapadékvíz-elvezető rendszer vezeti majd el.
-Az  új járda építésével az akadálymentesítést is megoldjuk, így a Vörösmarty és Hunyadi utca kereszteződésénél nagyobb bontási munkákat kell elvégezni, hogy megfelelő módon tudjuk kialakítani az úttesthez való csatlakozást. Ezen felül a buszmegállót felületét is olyanná alakítjuk, hogy az kulturált körülmények között biztosítsa az utazók le- és felszállását – tájékoztatott az osztályvezető. Az építkezés során egyébként a meglévő betonalapot meghagyták, hiszen ez jól beállt, stabil alapot ad az új felületnek, s csak azokon a helyeken készítenek új alapot, ahol ez szükséges. A betonalapra murvaréteg, majd finom zúzalék kerül, és ebbe helyezik bele a burkolóköveket.
-A járda kialakításánál a főépítésszel egyeztetve olyan burkolóanyagot kerestünk, amely – bár modern formában - visszaidézi a régi utcakép hangulatát – hangsúlyozta.
A városrész önkormányzati képviselője, Venczel Csaba az építkezés kapcsán úgy fogalmazott, az utca lakói elégedettséggel fogadták, hogy a Bakony-ér híd kerítésének megújítása után megkezdődött az új járda kialakítása is. 
-A felújítás nagyon időszerű volt, hiszen az utca rendkívül nagy forgalmat bonyolít le, a járda pedig nagyon rossz állapotban volt, a korábbi közmű-rekonstrukciók miatti nyomvonalas bontás és helyreállítás miatt – fogalmazott, hozzátéve, külön öröm számukra, hogy nemcsak járható lesz a felület, hanem esztétikus is és visszaidézi a korabeli idők hangulatát. Mint mondta, Erzsébetváros ezen területén, melyet a közelmúltban védelem alá helyezett a város, elvárás is, hogy az utcakép helyreállítását figyelembe vegyék minden beavatkozáskor. A képviselő arról is szólt, az új járda megépítését követően folytatják az Esterházy út virágosítását, melyet a másik oldalon az ott lakókkal közösen már megtettek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!