Elkészült az új Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály


2014-10-03 16:34:18  | cikk: mo  | 


Elkészült az új Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály főképe
A betegek már hétfőn átléphették az új Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály küszöbét, a hivatalos avatóünnepséget ma tartották. A pápai kórház ugyanis csaknem 166 millió forintos európai uniós támogatást nyert el a rehabilitációs szolgáltatások fejlesztésére. Az eszközbeszerzéssel és teljes akadálymentesítéssel megvalósuló fejlesztés eredményeként az Ápolási Osztály elbontott épületében kapott helyet a 30 ágyas, 10 kórtermes rehabilitációs osztály.

Áldozó Tamás a projektzáró ünnepséget megelőző sajtótájékoztatón elmondta, a mozgásszervi rehabilitációs ellátás akkor kapott újabb lendületet a városban, amikor a Várkertfürdő épületében megépült a Gyógyászati Központ, illetve gyógyvízzé minősítették a pápai termálvizet. Az ellátás hatékonysága azonban kizárólag a kórház együttműködésével valósulhat meg – fogalmazott a polgármester. A városvezető jelentős előrelépésnek nevezte, hogy a kórház régi, leromlott állagú épületeit új, korszerű építmények váltják fel.

Dr. Vörös Ibolya azt hangsúlyozta, a projekt a rehabilitációs szolgáltatások infrastrukturális feltételeinek javítását célozta meg, mely tartalmazta az épület, a gépműszerpark és az informatikai rendszer fejlesztését. A főigazgató kiemelte, az Ápolási Osztály lebontott épületrészén épült meg a közel 560 négyzetméteres, 30 ágyas új rehabilitációs osztály. A beruházás során új bútorokat, informatikai és medikai eszközöket szereztek be. Kizárólag a mobiliák és a medikai eszközök beszerzésére több mint 30 millió forintot költött el a kórház. Dr. Vörös Ibolya közölte azt is, 364 közalkalmazottat foglalkoztat az intézmény, továbbá foglalkoztatási pályázaton lehetőség nyílt két új gyógymasszőr és két gyógytornász foglalkoztatására. A sajtótájékoztatón elhangzott, a projekt kivitelezési munkálataiban helyi vállalkozók is részt vettek.

Varga István projektmenedzser az épület korszerűsítésének időszerűségét és az új osztály kialakítását, felszereltségének jelentőségét hangsúlyozta.

Az ünnepélyes avatóceremónián Takács Szabolcs méltatta a fejlesztést. A kormánymegbízott elmondta, az ország több, mint 160 pontján zajlanak egészségügyi beruházások, 330 milliárd forint értékben. Takács Szabolcs példaértékűnek nevezte, hogy a város – noha már nem tulajdonosa a kórháznak, mégis – szívén viseli az intézmény sorsát. A kormánymegbízott a mozgásszervi rehabilitáció fejlesztésének jelentőségét hangsúlyozta. Mint mondta, fontos az olyan szolgáltatások fejlesztése, amelyek nemcsak a magyar betegek, hanem a külföldiek számára is vonzó.

Áldozó Tamás az eseményen azt hangsúlyozta, bár a konzorciumi pályázatban több egészségügyi intézmény fejlesztési igényeit kellett figyelembe venni, a döntéshozók bölcsen és jól döntöttek, hiszen megfelelően hasznosult az a támogatás, melyet erre a célja ítéltek oda a pápai kórháznak. A városvezető kiemelte, 2014 lehetne akár az egészségügyi beruházások éve Pápán: a rehabilitációs osztály fejlesztését, a közelmúltban indult struktúraváltást támogató projektet és az egészségügyi alapellátás aktuális fejlesztéseit tekintve a felhasznált összeg megközelíti a két milliárd forintot.

Az ünnepélyes szalagátvágásnál dr. Vörös Ibolya, Áldozó Tamás és Takács Szabolcs működött közre. Az avatóceremónia után a megjelentek megtekintették az új Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály épületét.

Képek:

A Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő még 2011-ben nyújtott be pályázatot a KDOP vonatkozó kiírására, a támogatás megítéléséről pedig 2012-ben született döntés. A támogatási szerződés aláírását követően a projekt 2013. február 1-je és 2015. január 31-e között, az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában valósul meg. A projekt eredményeképpen biztosítottá válik a betegek magas szakmai színvonalon történő mozgásszervi rehabilitációs ellátása, a korszerű tárgyi és magas színvonalú személyi szakmai feltételekkel. A projektnek köszönhetően biztosított a lehetőség a rehabilitációs tevékenység hosszabb távú célkitűzésére: Pápa város és a pápai kistérség lakosságának ellátása mellett a megyei, illetve a regionális rehabilitációs központtá történő átalakításra.
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!