Zrínyi Miklós emlékkiállítás a könyvtárban


2014-10-01 07:56:47  | cikk: Babos Petra  | 


Zrínyi Miklós emlékkiállítás a könyvtárban főképe
Zrínyi Miklós halálának 350. évfordulója alkalmából emlékkiállítás nyílt ma délután a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Az olvasóterembe kihelyezett tablókon a híres költő és hadvezér életének fontosabb pillanatai jelennek meg, emléket állítva az évfordulóra. A vándorkiállítás az ország különböző részein megfordult már, főként, ahol Zrínyi is járt, és a hagyományápoló városokban.
A kiállítást a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség zalaegerszegi elnöke, Paál István ajánlotta az érdeklődő közönség figyelmébe.
- A hadvezér Zrínyit a magyarok mellett a horvát nemzet is egy nagy emberként ismeri el. Apai ágon horvát, anyain pedig a Széchy grófok leszármazottja. Állandó harcokat folytatott a törökök ellen, kiverte őket a Muraközből és védte Magyarországot, Erdélyt, Karintiát, Stájerországot. Batthyány főparancsnokkal kiváló együttműködésben volt, sok hadi eseményt tudnak magukénak, amelyek Európa-szerte fontosak voltak. Nagy esemény volt a téli hadjárata, amely olyan katonai csoda volt, amelyre nem volt példa a világtörténelemben, hiszen húszezer fős seregével 240 km-re hatolt be az ellenséges területre - mondta az előadó.
Paál István örömét fejezte ki, hogy a pápai könyvtár több Zrínyi-könyvet is kiállított, amelyre szintén büszkék lehetünk.
- A legfőbb műve, a Szigeti veszedelem című hősi eposz, de Zrínyi a hadtudomány művelője is volt, prózai és hadtudományi munkákat is írt - tette hozzá.
Zrínyi mindig is magyarnak vallotta magát. Paál István kiemelte, a megemlékezésen túl fontos a hagyományápolás: Murakeresztúron, ahol magas szintű hagyományőrzés van, ott minden évben Zrínyi-egyenruhában avatják fel a kiemelkedő tanulmányi eredményt elérteket, s a Mura vizével kezet mosnak. Az előadó azt szeretné, ha a későbbiekben ez az egész országban hagyománnyá válna, s sokkal többet tanítanának a horvát bánról, a Zala és Somogy vármegyék örökös főispánjáról, a nagybirtokos főnemesről, a költőről, a hadvezérről és a politikus, katonai szakíróról.
A nem mindennapi tárlatot a Nemzeti Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum és a Zalaegerszegi Göcsej Múzeum archív anyagaiból állították össze.
A kiállítás október 31-ig tekinthető meg a könyvtár nyitva tartási ideje alatt.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!