Tapolcafői forrásvizet ihatnak a kistérségben is - Távvezeték épül öt település vízminőségének javítására


2014-09-30 20:41:54  | cikk: mo  | 


Tapolcafői forrásvizet ihatnak a kistérségben is - Távvezeték épül öt település vízminőségének javítására  főképe
Az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően kevesebb mint egy éven belül öt település – Marcalgergelyi, Vinár, Szergény, Magyargencs és Kemeneshőgyész – lakossága kiváló minőségű ivóvízhez jut. A 2011-ben létrejött Marcal-Menti Ivóvízminőség Javító Önkormányzati Társulás a ÚSZT Környezet és Energia Operatív Program keretében nyújtott be pályázatot a társult települések ivóvízminőségének javítására. A pályázat sikeres volt, a Kohéziós Alapból származó több mint 465 millió forintról és az Önerő Alapból származó közel 83 millió forintról szóló támogatási szerződést tavaly december 4-én írták alá. A közbeszerzési eljárás sikeres lezárását követően a kivitelező tegnap átvette a munkaterületet.

Jelenleg az említett településeken szolgáltatott ivóvíz minősége állandó ellenőrzés mellett sem felel meg minden esetben a kapcsolódó kormányrendelet előírásainak. Elsősorban az ammónium, másodsorban a vas, a mangán, a metángáz, a nátrium okoznak problémát. Magyargencsen és Kemeneshőgyészen a hálózaton megjelenő nitrit miatt a kisgyermekeknek, várandós anyáknak palackozott vizet szállít a szolgáltató, a Pápai Vízmű Zrt. A projekt sikeressége nyomán 26 kilométer távvezeték épül, amelyen keresztül a tapolcafői karsztvíz-bázisról kiváló minőségű ivóvíz érkezik az öt községbe. A távvezetékes vízszolgáltatás közel 2000 ember életminőségének javítását eredményezi, miközben a szolgáltató üzemeltetési költségei jelentősen csökkennek, a fenntarthatóság elveivel összhangban a jelenlegi mélyfúrású kutak vize a természeté marad, a bő vízhozamú tapolcafői kutak kihasználtsága pedig nő – derült ki a beruházás „alapcsőletélellel” egybekötött nyitóünnepségén.

A Marcalgergelyiben tartott projektnyitó rendezvényen Szili Ágnes, a Pápai Vízmű laboratórium-vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő szólt az egybegyűltekhez. A térség országgyűlési képviselője az életet adó víz, mint természeti kincsünk megóvását hangsúlyozta. Kiemelte azt is, a maihoz hasonló beruházások tekintetében fontos, hogy a projekt és a kivitelezés minél gyorsabban megvalósuljon, hiszen itt a lakosság életminőségéről van szó.

Lukács Endre, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója az érintett öt település vízminőségéről beszélt, majd kiemelte, 2006 óta keresik a megoldást a vízminőség javítására, melyet most, a 2010 őszén beadott, és 2011-ben sikeresnek ítélt pályázat nyomán megvalósíthatnak.

Unger Tamás, Pápa alpolgármestere a nyitóünnepségen az egészséges, kiváló minőségű ivóvíz kritériumait ismertette, melyeknek a pápai víz maradéktalanul megfelel. Unger Tamás beszédében azt hangsúlyozta, miután az egészséges víz elengedhetetlen az egészséges élethez, így az itt élők komoly lépést tehetnek az egészséges életmód irányába.

Léránt Károlyné, a Marcal-Menti Ivóvízminőség Javító Önkormányzati Társulás elnöke szólt a vízminőség-javító projekt jelentőségéről. Kijelentette, a jó minőségű ivóvíz értéknövelő tényező, növeli a települések vonzerejét is.

Vörös László, a kivitelező cég vezérigazgatója elmondta, két héten belül megkezdődnek a munkálatok, a kivitelezésre 270 nap áll rendelkezésükre. A projekt során 26090 méter távvezeték épül, mely Pápáról indul. A kivitelezés 88 külterületi ingatlant és három – a pápai, a mihályházi és a marcalgergelyi – önkormányzat belterületét érinti. Vörös László hozzátette, a beruházás a kivitelezés időszakában csaknem egy éven át legkevesebb 60 főnek biztosít munkalehetőséget.

A beruházás megkezdését jelképező alapcsövet dr. Kovács Zoltán, Lukács Endre, Vörös László és Léránt Károlyné helyezte el.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!