Az egészségügyet megtérülő befektetésként kell kezelni - A Baloldali Együttműködés az egészségügyről


2014-09-30 19:42:34  | cikk: mo  | 


Az egészségügyet megtérülő befektetésként kell kezelni - A Baloldali Együttműködés az egészségügyről főképe
Grőber Attila és Szirbek Rita, a Baloldali Együttműködés helyi polgármesterjelöltje és képviselőjelöltje mai sajtótájékoztatójukon az egészségügy helyzetéről, és ehhez kapcsolódó javaslataikról tájékoztatták a nyilvánosságot.

A téma kifejtését megelőzően – visszatérve a múlt heti nyilatkozatsorozatra – Grőber Attila a mikrovállalkozások adómentességének megszüntetéséről beszélt. A politikus a 2011 áprilisában tárgyalt dokumentumot, Pápa Város Gazdasági Programját idézte: „Az iparűzési adó tekintetében fenn kell tartani a mikro- és kisvállalkozások számára a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 39/C. §-a alapján adható adómentességet, amely a 2,5 millió Ft alatti adóalappal rendelkező vállalkozásokat mentesíti az iparűzési adó megfizetése alól.”
- Ezt a dokumentumot a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta, majd hét hónap múlva a Fidesz képviselőcsoportja ezen kedvezmény megszüntetését fogalmazta meg a költségvetési koncepció tervezetében. A múlt héten pedig úgy fogalmaztak: ez az adómentesség igazságtalan. Azt gondolom, az esélyegyenlőség nem két-három évente változik, az esélyegyenlőség az vagy létezik, vagy nem – utalt Grőber Attila a Fidesz helyi alelnökének múlt heti kijelentésére.

Az egészségügy tekintetében a Baloldali Együttműködés polgármesterjelöltje három kritériumot fogalmazott meg, melyeknek a Gróf Esterházy Kórháznak meg kell felelnie. Ezek között említette a megfelelő szakorvosi ellátást, a kórház eszközparkjának korszerűsítését és a működés anyagi biztonságát. A háziorvosi ellátás tekintetében Grőber Attila a rendelők felújításáról szólt, mind az épületek, mind az eszközpark vonatkozásában.

Szirbek Rita az eszközpark megújítása tekintetében kiemelte az orvosi ügyeletet és a szociális intézményeket, ahol szintén szükség van korszerűsítésre. A képviselőjelölt fontosnak tartja további önkéntesek bevonását a betegápolásba, valamint a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás pályázati lehetőséggel történő kibővítését.

A politikus szerint anyagi támogatással kell ösztönözni a gyermekvállalást. A jelölt elmondta, miután Pápán mintegy 250-300 csecsemő születik évente, programjukban szerepel, hogy a 2014. július 1-je után született pápai gyermekeket Pápa város tiszteletbeli polgárává fogadnák, a különleges diplomán felül pedig gyermekszületési támogatásban részesülne az újszülött.

Szirbek Rita szólt a hétvégi fogászati ügyelet visszaállításáról, valamint a városi szűrővizsgálatok szervezéséről. A Baloldali Együttműködés egészségpolitikájának fontos részét képezi a prevenció: az éves költségvetésből elkülönítve létrehoznának egy alapot, melyből szűrővizsgálatokat, egészségügyi programokat valósítanának meg. A negyedévente esedékes szűrővizsgálatokat rendelet szabályozná.

A képviselőjelölt javasolta a HPV elleni védőoltás ingyenessé tételét, beszélt az egészségügyi rendezvényeket lebonyolító civil szervezetek anyagi támogatásáról és az ehhez kapcsolódó pályázati rendszer kialakításáról.

A sürgősségi ellátás tekintetében szó esett a közterületi interaktív életmentő pontok számának növeléséről, valamint az ehhez kapcsolódó társadalmi kampány elindításáról, melynek lényege, hogy minél többen legyenek tisztában azzal, mi a teendő vészhelyzet esetén. Szirbek Rita szorgalmazná a légimentő bázis kialakítását Pápán. A képviselőjelölt fontosnak tartja az egészségügyben dolgozók erkölcsi megbecsültségének emelését. Ennek érdekében az önkormányzat évente erkölcsi elismerésben részesítené az „Év orvosa” és az „Év szakdolgozója” címek nyerteseit, mely díj odaítélésére a lakosság tehet javaslatot – hangzott el a sajtótájékoztatón.
- Az emberi egészséget és a felette őrködő egészségügyet befektetésként kell kezelni. Ha így teszünk, az anyagi ráfordítások megtérülnek. Mi az emberekben bízunk és a városunkban – húzta alá a képviselőjelölt.

Grőber Attila kérdésre válaszolva elmondta, az általuk megfogalmazott koncepció megvalósításához szükséges anyagi feltételek a városi költségvetési tételek átcsoportosításával megteremthetőek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!