25 éves a Bakancsos Természetjáró Kör


2014-09-30 15:08:32  | cikk: Haraszti Gábor  | 


25 éves a Bakancsos Természetjáró Kör főképe
A 15 éves a Városi Sportcsarnok programsorozat keretében egy 25 évet felölelő kamarakiállítás nyílt az épület konferenciatermében. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Bakancsos Természetjáró Kör ugyanis idén ünnepli fennállása 25 éve jubileumát. A tárlattal a negyed évszázada működő családias közösség életébe nyerhettünk bepillantást, mely Terebesi József vezetésével töretlen lelkesedéssel szervezi a túrákat, évente akár 32-34 alkalommal is járják a természetet. Az elmúlt évtizedek alatt több túrabakancsot is rongyosra koptattak, bebarangolták az egész Észak-Dunántúlt, a Dobogókőtől a Balaton felvidéken át a Kőszegi-, Soproni hegységig. A gazdag kiállítást dr. Baloghné Uracs Marianna, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ igazgatója nyitotta meg, aki köszöntő szavaiban úgy fogalmazott, tiszteletre méltó és követendő az a kitartás és állandóság, amely ezt a közösséget jellemzi.
- Mi is számukra a legfontosabb? A TERMÉSZETJÁRÁS, csupa nagybetűvel. Az erdő számukra szentély, katedrális, melybe illő tisztelettel szabad csak belépni, melynek meg lehet csodálni szépségeit, rétjeit, fáit, sziklaszurdokait, be lehet szívni illatát, el lehet merülni rejtélyes múltjában. Értékválsággal küzdő világunkban egy gyermek számára nem akármilyen indíttatást és erkölcsi támaszt ad, ha ilyen közösségben nevelkedik. A természetjárók töretlen lendülettel és lelkesedéssel viszik tovább a természet, a Bakony szeretetét. Minden közösség életében meghatározóak azok, akik vállalják a vezetés nehéz feladatát. Ebben a 25 évben ezt a terhet egy család vállalta magára, hiszen Terebesi József és felesége, valamint lányuk Ágota, és férje Döbrönte Miklós egymás munkáját kiegészítve és segítve álltak a kör élére, köszönet érte.
Az igazgatónő köszöntő szavai után a Pápai Nyugdíjas Egyesület kórusának műsora következett, majd átadták a nagyközönség számára a kiállítást. A kör vezetője, Terebesi József az 1970-es években került Pápára, majd 1986-ban csatlakozott az akkori Textiles természetjárókhoz, s miután az megszűnt, megszervezte a Boroszlán Természetbarát Kört. Évtizedes munkásságáért Pro Cultura Díszoklevél kitüntetésben is részesült. A vezető meghatottan hallgatta Baloghné Uracs Marianna szavait és ugyancsak elérzékenyült, amikor erről a negyed évszázadról kérdeztük.
- Nem egynapos szerelem a természetjárás. 1972-ben települtem le Pápán, szerencsére feleségemmel hasonló az érdeklődési körünk, később a gyerekeket is sikerült „megfertőzni” a természetjárás szeretetével. Először Döbröntén és környékén tettünk kirándulásokat, majd ahogy nőttek a gyerekek, úgy nőttek a megtett távolságok is. Cseperedő gyermekeinkkel csatlakoztunk a Textiles természetjáróihoz, ahol Gáti Lászlótól el tudtam lesni a természetjárás, túravezetés tudományát. A Textiles megszűnése után egyénileg folytattuk a tevékenységünket, de közben egyre többen csatlakoztak hozzánk. Ebben az időben érkezett a felkérés, hogy próbáljuk meg a JMSZK-nál népszerűsíteni e nemes és hasznos szabadidős tevékenységet. Ekkor már egyre beljebb merészkedtünk a Bakony rengetegébe, hajtott minket a megismerés, a közelebb kerülés vágya. Így kezdődött 1989 őszén és tart a mai napig. Szavakkal ki sem lehet fejezni azt a köszönetet, amely feleségemet és gyermekeimet illeti, mellettük elismeréssel tartozunk Árvai Irénkének, Pődör Ákosnak, Tompa Péternének, Szabadkai Veritának ezért a gyönyörű 25 évért, nekik is köszönhetjük, hogy együtt vagyunk. Hálásak vagyunk Veszpréminé Turcsányi Valériának, Baloghné Uracs Mariannak, valamint nem utolsó sorban az önkormányzatnak, polgármester úrnak, az ő háttérmunkájuk nélkül a mi munkánk sem jutna előre egy lépést sem. Kalandos utat jártunk be, de a nehézségeken mindig átsegített minket a természetjárás szeretete.
Terebesi József reményét fejezte ki, hogy sok túra áll még előttük, és bízik benne, hogy lesz utánpótlás, amely továbbviszi ezt a közösséget, és a kör létszáma tovább nő: „Egy nemzetnek nemcsak az a fontos, hogy vannak-e értékei, hanem az is, hogy vannak-e érékeinek megbecsülői” - idézte a kör vezetője Egry Józsefet, a neves festőt, Balaton és Bakony rajongót - Pápán biztosan vannak.
A kiállítás október 26-ig tekinthető meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!