15 éves a Gyurátz-kör - Huszár János anekdotái családjáról, életéről, lokálpatriotizmusról


2014-09-30 12:30:10  | cikk: mo  | 


15 éves a Gyurátz-kör - Huszár János anekdotái családjáról, életéről, lokálpatriotizmusról főképe
15. évadját kezdte meg a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör tegnap este. A jubileumi évad első összejövetelén Borbély Lajos körvezető idézte fel a kezdeteket. Elmondta, céljuk akkor is és ma is, hogy olyan alkalmakat szervezzenek az érdeklődőknek, melyek által épül, gyarapodik a közösség. E gondolatok mentén havonta egy alkalommal pápai, vagy Pápához kötődő, a városból elszármazott jeles személyek érkeznek a kör összejöveteleire. A kör meghívásának száznál is több ismert és elismert művész, sportoló, közéleti személyiség, tudós és szakember tett eleget. Borbély Lajos kiemelte, mindannyian üzentek a helyi közösségnek, hiszen gondolataikat a Gyurátz-kör vendégkönyve jegyzi. E bejegyzéseket is tartalmazni fogja az a kiadvány, melyet a szervezet 15 éves jubileuma kapcsán adnak ki még ebben az évadban.

A Gyurátz-kör tegnapi vendége Huszár János Bél Mátyás-díjas helytörténész volt. A város közössége előtt csak János bácsiként ismert, köztiszteletben álló helytörténész életéről vallott a megjelenteknek. Mesélt családjáról, a szülői házról az Árok utcában, taníttatásáról, kiváló pedagógusairól, a háború időszakáról, lokálpatriotizmusról és az evangélikus egyházhoz való kötődéséről. Huszár János beszélt az életét meghatározó tanáregyéniségekről. Pál Lajosról, aki magyar tanárként gazdagította tudását és Bihari Artúr énektanárról. Az előadó elárulta azt is, véleménye szerint a jó pedagógus lelkes, nem ijed meg a nehézségektől és sok mindennel foglalkozik, sok minden érdekli. Huszár János felidézte azt az időszakot, amikor testnevelést tanított a diákoknak, hozzátette, volt tánccsoportja és szervezett tornaünnepélyeket is. Büszkén tette hozzá, hogy a város lakosságának kulturális épülésére annak idején színdarabokat is rendezett, köztük az Egri csillagokat és a Háry Jánost.
Az idős helytörténész anekdotázott édesapjáról és szeretett feleségéről is. János bácsi lokálpatriotizmusát édesapja alapozta meg. Gyermekkorában sokat sétáltak a város utcáin, s az apa rengeteget mesélt fiának Pápa történetéről. Az izgalmas részletek már akkor megragadták a gyermek Huszár János érdeklődését. Olyannyira volt ez meghatározó élmény, hogy a helytörténész később Múltidéző történetek Pápáról című könyvében a gyermekeket szólította meg hasonló történetek elmesélésével. János bácsi feleségéről megtudtuk, a helytörténész 12 kötetet jelentetett meg, melyek jelentős részét a szerző felesége gépelte. Huszár János mosolyogva emlékezett vissza azokra a momentumokra, amikor társa buzgón vetette bele magát a gépelésbe, sőt ösztönözte az írót a gyorsabb diktálásra.
Ilyen és ehhez hasonló apró mozaikokból állt össze a tegnapi előadás, melyben lassan kirajzolódott a 91 éves, elismert helytörténész alakja, személyisége és életének jelentős mozzanatai.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!