Pápai Családi Fotóalbumok II: Lux Ibolya és családja


2014-09-29 20:33:13  | cikk: Babos Petra  | 


Pápai Családi Fotóalbumok II: Lux Ibolya és családja főképe
A pápai Jókai Mór Városi Könyvtár a közelmúltban egy újabb nagyszerű sorozatot indított útjára, Pápai Családi Fotóalbumok címmel. Az első bemutatót Huszár János, Bél-Mátyás díjas helytörténész tartotta, a mait, a másodikat pedig Lux Ibolya, négydiplomás pedagógus, nyugalmazott főiskolai docens.
Ibolya néni Pápán született 1923-ban. Iskolai tanulmányait a pápai Református Kollégium Nőnevelő Intézetben végezte. A népiskolai tanító képesítést 1942-ben szerezte meg, első munkahelye a volt iskolája, a tanítóképző intézet volt, majd irodatiszti munkakörben helyezkedett el, mellette internátusi, nevelőtanári szolgálatot teljesített.
1948-ban Ibi nénit kinevezték a Református Kollégium Nőnevelő Intézet gyakorló iskolájába tanítónak. 1949-től 1959-ig a pápai Állami Tanítóképző Intézetben dolgozott, s 1959-től (az intézmény megszűnésétől) a szombathelyi – az akkori Felsőfokú Tanítóképző – Pedagógia Tanszékén folytatta munkáját. Nyugdíjba vonulását (1978) követően egészen 1990-ig óraadóként tovább oktatta e tanszéken tantárgyát, a didaktikát. 
1950-ben Egerben magyar-történelem általános iskolai szaktanítói oklevelet, a Budapesti Tanárképző Főiskolán 1952-ben pedig általános iskolai szaktanári diplomát szerzett.1952-ben a Tanítóképző osztályaiban tanított didaktikát. Az ELTE pedagógiai szakát elvégezve, 1957-ben középiskolai tanári oklevelet kapott.
Ibolya néni kora ellenére is nagyon vidám és aktív.
- Örömmel digitalizáltattam be a fotókat, jó érzés volt újra látni a régi képeket, bár úgy érzem, a szüleim és a családom mindig itt vannak mellettem. Jó volt velük együtt élni. Sokat változott a város is, ezért érdemes megnézegetni ezeket a fotókat, amelyek a régi Pápát ábrázolják - mondta Ibolya néni.
Az idős hölgy közel száz évre visszanyúló fotóalbumát tárta a nagyközönség elé. Bemutatta nagyszüleit, majd szüleit. Érdekességként felhívta a jelenlevők figyelmét arra, hogy szőke, kék szemű édesapja egyéves kori fotóját kislány ruhában készítették, mivel akkoriban az volt a divat, hogy minden kisgyermeket leány öltözékben fényképeztek le.
- Nagycsalád voltunk, kilencen voltunk testvérek, de sajnos csak öten éltük meg a felnőtt kort. Volt három fiú és egy lány testvérem. Gyakorlatilag sosem veszekedtünk, mindent meg tudtuk beszélni egymással, szeretetben éltünk - mesélte a Ibolya néni.
Az idős tanító hozzáfűzte, sajnos gyermeke nem született, de a rokonságban élő gyerekekkel szeret játszani és mesélni nekik, ami sok örömet jelent számára. A tanítónő a diákjait saját gyermekeiként szerette, szívesen emlékezik vissza rájuk.
A több mint nyolcvan fotó digitalizálásában Szabó Rita könyvtáros, a rendezvénysorozat vezetője működött közre.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!