Kulturális programok a könyvtárakban - Szakmai továbbképzés a községi könyvtárosoknak


2014-09-27 17:42:12  | cikk: mo  | fotó: mo, JMVK  | 


Kulturális programok a könyvtárakban - Szakmai továbbképzés a községi könyvtárosoknak főképe
Változatos programokban gazdag, mozgalmas szakmai továbbképzést szervezett a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) községi könyvtárosai számára a Jókai Mór Város Könyvtár (JMVK). Takács Mónika érdeklődésünkre elmondta, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár ajánlásával, a JMVK szervezésében évente két alkalommal zajlik szakmai továbbképzés a könyvtárosok számára. Májusban már volt egy szakmai nap, s ma szervezték a másodikat, mely ezúttal a kézműves foglalkozások jegyében zajlott. A KSZR-könyvtáros hozzátette, a szakmai továbbképzés célja egyrészt a tapasztalatcsere, másrészt pedig egymás megismerése. A könyvtárak népszerűségének növeléséhez ugyanis ma már nemcsak arra van szükség, hogy a könyvtárosok szakmailag felkészültek és tájékozottak legyenek, hanem arra is, hogy a bibliotéka programokkal, foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális rendezvényekkel tudjon nyitni a nagyközönség felé. A JMVK ebben élenjáró, hiszen az új épületbe költözése óta hagyományos szolgáltatásai mellett változatos programokkal várja az érdeklődőket a legkülönfélébb korosztályokat megszólítva. E tekintetben mindig van mit tanulni – fogalmazott Takács Mónika, hiszen a községi könyvtárakról is elmondható, hogy a lehetőségek kiszélesítésével, a kulturális programok megjelenésével, megnövekedett olvasószámokról számolhatnak be. A szakmai nap kiváló lehetőség a tapasztalatok megvitatására, az eszmecserére és az új ötletek feldolgozására.

A mai rendezvényen több mint 30 községi könyvtáros vett részt, voltak, akik egyéni műsorral – verssel, saját dalokkal – is készültek, de könyvtárszakmai kvízjátékban is összemérhették tudásukat a kollégák. A programokat azonban főként a kézművesség hatotta át. Pap Gabriella, a JMVK könyvtárosa az újrahasznosítás jegyében feldíszített könyvtárakról beszélt kollégáinak. A délutáni órákban makramé karkötőket készítettek a könyvtárosok Adamikné Horváth Gabriella vezetésével. A kézműs foglalkozásoknak azért van nagy jelentősége, mivel a játszóházak megszervezésével számos gyermeket, fiatalt be lehet vonzani a könyvtárakba, akikből később, vagy akár már gyermekkorban aktív olvasó válhat.

A rendezvény folytatásában a községi könyvtárosok maguk is részesei két olyan programnak, melyet a JMVK a kulturális sokszínűség jegyében szervezett. Délután a Tarisznyások zenekar gyermekműsora, 18 órától pedig a Pegazus Színház Operett Orfeum című darabja szórakoztatja a könyvtárba látogatókat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!