30 éves az újjáalakult Jókai Kör


2014-09-25 22:47:16  | cikk: Babos Petra  | 


30 éves az újjáalakult Jókai Kör főképe
Ünnepi megemlékezést tartott a Pápai Jókai Kör Egyesület a kör 30 éves újjáalakulásának tiszteltére a Jókai Mór Városi Könyvtár olvasótermében.
1983. december 2-án - mikor Pápa, Kecskemét és Budapest csapata „Jókai és kora” témakörben vetélkedett a televízió kamerája előtt - vetődött fel a Jókai Kör újjáalakulásának gondolata. Miután a vetélkedő csapata ebben a kérdésben egyetértett, az ország nyilvánossága előtt bejelentették, hogy a közeljövőben fel kívánják támasztani ezt a múltban nagy hírnévnek örvendő kulturális közösséget, mely ekkor már majdnem negyven éve Csipkerózsika-álmát aludta – emlékezett vissza Huszár János, a kör örökös és tiszteletbeli tagja, korábbi főtitkára.
- 1984. március 14-én a délutáni órákban közel száz lelkes pápai jött össze az ideiglenes Pedagógus Művelődési Ház szerepét betöltő Munkásotthonban, hogy kimondja az újjáalakulást, s megválassza a vezetőséget. Az első megmozdulása 1984. május 5–én volt, amikor is a Jókai Kör 46 taggal útra kelt, hogy a halálának nyolcvanadik évfordulóján megkoszorúzza névadója, a „Nagy mesemondó” sírját Budapesten. Az első ünnepi ülés május 16-án volt a Munkásotthonban. Ekkor számos érdekes előadás színesítette a programot - mondta Huszár János.

A kör 1988. január 22-én alakult egyesületté. A szervezet életéről, tevékenységéről, az akkori programokról Nagyváradi József korábbi elnök, majd Válint Magdolna korábbi főtitkár számolt be. Végül Veszpréminé Turtsányi Valéria jelenlegi elnök szólt, aki 2008 óta áll a nagy múltú kör élén.
- Az elmúlt évek során a kör tagjaival közösen ápoltuk az irdalom, a tudomány és társművészetek értékeit. Kitüntető figyelemmel őriztük az alapítótagok szándékait. Egyesületi tagjaink közélet iránti nyitottságának ékes, szép példája, hogy a város szinte összes rendezvényén jelen vagyunk. A város 800 éves jubileumi sorozatában is aktívan szerepeltünk - összegezte az elnök.
- Az új köznevelési és közoktatási törvény alapján középiskolákkal megkötött együttműködési megállapodás keretében diákokat fogadtunk iskolai közösségi szolgálatra, segítve felkészülésüket az aktív állampolgári életre, ezzel példát mutatva az önkéntes tevékenység személyiségformáló szerepére. Reméljük, ezzel a lépéssel sikerül a kör fiatalításának elindítása is - tette hozzá Veszpréminé Turtsányi Valéria.

Végül köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki segíti a kör működését, így tehát dr. Kovács Zoltán korábbi polgármesternek, országgyűlési képviselőnek, Áldozó Tamás polgármesternek, dr. Hermann István könyvtárigazgatónak és dr. Baloghné Uracs Mariannának, a JMSZK igazgatójának. A kör tagjai közül sokan szép példáját adják a közjóért fáradozó ember önzetlenségének. Így külön köszönetét fejezte ki Huszár Jánosnak, Nagyváradi Józsefnek, Erdő Imrénének, Válint Magdolnának, Bódi Lászlónénak és Bakody Lászlónénak is.

A Jókai Kör közösségteremtő programjaival tehát napjainkban is méltó helyet képvisel a város életében. Az elődök tisztelete felelősséggel ruházott fel mindannyiukat, mely életben tartója a civil szervezetnek – hangzott el a rendezvényen.
A jelenlegi elnök a következő harminc évre ezt kívánta a körnek: „Fejlődéssel járó, változó körülményekhez alkalmazkodva őrizzük meg hagyományainkat, és nyitottságunkat. Szolgáljuk továbbra is önzetlenül a város kulturális életét, s legyen lehetőségünk a felnövekvő nemzedéknek példát mutatni hagyományőrzésből.”
- És mindig jusson eszetekbe az alapítók nemes szándéka: „ A nemzeti művelődés kifejtése, ápolása, terjesztése és a társas élet emelése…” – ez volt a célja, és ma is ez a legfontosabb feladata a Pápai Jókai Kör Egyesület tevékenységének.

Az ünnepség az egyesület 15 éve működő Irodalmi Önképző Körének színvonalas és gondosan összeállított műsorával folytatódott, melyet Bódi Lászlóné szerkesztett. Közreműködött az Erkel Kórus Kálmán Frigyes vezetésével.
A jubileumi rendezvény az Életképek című kiállítás megnyitójával zárult, melyen a kör programjainak fotóiból, újságcikkeiből és kiadványaiból adtak ízelítőt a könyvtár folyosójának tárlóiban.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!