Meteorológiai megfigyeléseket végeznek a Weöres-iskolások


2014-09-25 19:41:28  | cikk: Babos Petra  | 


 Meteorológiai megfigyeléseket végeznek a Weöres-iskolások főképe
Öt mobil és egy fix meteorológiai mérő-megfigyelő készülékkel bővült a Weöres Sándor Általános Iskola eszközparkja egy sikeres európai uniós pályázatnak köszönhetően.
A természetismeret szakkör keretein belül kilenc 6. b osztályos diák meteorológiai megfigyeléseket is végez. A kétheti foglalkozást Pulay Róbertné vezeti, aki mint mondta, a tanulók a méréseken kívül kirándulásokon és érdekes előadásokon is elmélyíthetik természetismereti tudásukat, amit nagy örömmel fogadtak.
- A meteorológiai állomás kialakításában Amberger Károly meteorológus volt a segítségünkre, aki sok jó tanáccsal látott el minket, s a későbbiekben is fog segíteni nekünk. A mobilmérőket a gyerekek hazaviszik és otthon is mérik a csapadék mennyiségét, a hőmérsékletet és a szél erősségét is, amit egy táblázatban vezetnek majd. Ebből grafikont készítünk és értékeljük a kapott adatokat. Az iskolában egy meteorológiai házikót is felállítunk majd október 1-jétől, amelynek adatait minden nap egyszer leolvassuk és összehasonlítjuk az otthon mért adatot az iskolaival. A házikóban napi maximum és minimum hőmérsékletet is mérünk.
A szakkör vezetője elmondta, az eszközök nem annyira pontosak, mint a központiak, de hogy tájékozódjanak a gyerekek a meteorológiáról, a mérésekről, arra ezek a készülékek kiválóan alkalmasak.
A lelkes kis meteorológusok hírportálunknak be is mutatták az eszközöket.
- A mobil szerkezettel a szélsebességet, a hőmérsékletet és a csapadékmennyiséget tudjuk megfigyelni. A szél irányát is mérjük, ami szintén nagyon fontos - mondta Tarr Ferenc.
- A szerkezetet fa alá kell tenni, de nem lehet teljesen árnyékban, a fák alatt beszűrődő nap a legjobb. Kicsit magasabbra kell helyezni, hogy ne a talajon legyen, mert a talajhő becsapja a mérést. Épülettől messzebbre kell tenni, a szél mérése miatt. A csapadékmérőt teljesen ki kell tenni a szabad ég alá - mesélte Papp Viktória és Györkös Hanna.
Mező Panna a mérőházikót mutatta be. A kislány elmondta, a házikóban van légnyomásmérő is, amely, ha emelkedik, napos idő várható, ha viszont esik, akkor csapadékosra fordul időjárásunk.

Terveik között szerepel, hogy az adatokat publikálják és közzéteszik az interneten, így hozzájárulnak akár az időjárás-jelentéshez is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!