Speciális Olimpia: Nyári játékok Antwerpenben


2014-09-24 17:44:05  | cikk: Haraszti Gábor  | fotó: msosz.hu  | 


Speciális Olimpia: Nyári játékok Antwerpenben főképe
A Magyar Speciális Olimpia Szövetség 1989 óta, vagyis 25 éve tervezi, szervezi és bonyolítja az enyhe, középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékossággal élő, továbbá a halmozottan fogyatékos emberek edzés-, és versenyprogramját. A szövetség rendszeresen szervez hazai versenyeket, de természetesen részt vesz nemzetközi megmérettetéseken is. Ennek legutóbbi állomása a Belgiumban rendezett Európa Játékok volt, amire 84 fős magyar delegáció utazott el. A magyar küldöttség női labdarúgó csapatában négy pápai sportoló, Stumpf Teréz, Horváth Éva, Horváth Enikő és Szélig Andrea is helyet kapott. A csapat – ahogy az egész magyar delegáció – remekül szerepelt, a lányok egészen a döntőig meneteltek, ahol büntetőkkel megnyerték divíziójukat.
- A speciális olimpikonok számára négyévente rendeznek Európa és világjátékokat. Antwerpenben hat napon keresztül 58 ország, 2000 speciális olimpikonja küzdhetett 10 sportágban a kontinensviadalon, a küzdelmeket úszásban, labdarúgásban, kosárlabdában, kerékpárban, atlétikában, tollaslabdában, judóban, asztaliteniszben, bocsában és tornában bonyolították le – idézte fel a sporteseményt Szautner Mihály, a Balla DSE elnöke. Az Európa Játékok küzdelmei a divízionálásokkal, kvalifikációkkal indultak, mely során a magyar női labdarúgó válogatott előbb 1-1-re végzett Ukrajnával szemben, majd egy góllal kikapott a belgáktól, így a második divízióba kerültek, ahol Finnország, Ukrajna, Svájc és Grúzia volt az ellenfelük. Három találkozót követően veretlenek voltak a lányok, előbb Svájcot 2-0-ra legyőzték, majd Grúzia (1-1) és Ukrajna (0-0) ellen döntetlent értek el. Szerencsére a finnek ellen 6-0-s, magabiztos sikert könyvelhettek el, a nagyarányú győzelem azt jelentette, hogy döntőbe jutottak, ahol a torna során harmadszor Ukrajnával kerültek szembe. A rendes játékidő és a hosszabbítás sem hozott gólt, következtek a büntetőrúgások, ahol a mieink koncentráltak jobban és 4-3-ra megnyerték a párbajt, ezáltal a tornát is. A csapat egyik legjobbja kapusunk – aki egyébként pápai versenyző - Horváth Enikő lett, aki két hetest is megfogott, majd neki is lőnie kellett és kapus létére sikerült bevennie az ellenfél hálóját.
A magyar delegáció összesen 19 arany-, 20 ezüst és 23 bronzéremmel térhetett haza. Szautner Mihály elmondta, 2015-ben Los Angelesben rendezik a Világjátékokat, ahova női labdarúgásban a pápai partnerversenyzőket válogatták be, így Pápáról három sportoló utazhat az Egyesült Államokban, de Czoborné Kilián Ildikó és Szautner Mihály is ott lesz a világeseményen, előbbi a labdarúgó csapat, utóbbi az atléták edzőjeként.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!