A Parasztopera című darabbal kezdődött az Őszi Dionüszia


2014-09-22 08:15:18  | cikk: Babos Petra  | 


A Parasztopera című darabbal kezdődött az Őszi Dionüszia főképe
Harmadik alkalommal rendezik meg az Őszi Dionüszia elnevezésű találkozót városunkban. Az alternatív közösségek találkozója a Magyar Dráma Napján kezdődött a Parasztopera című előadással, melyet Pintér Béla és Társulata állított színpadra.

Pintér Béla egyedülállóan sokoldalú színházi alkotó, társulatával együtt, a társadalom és saját személyének kritikus-ironikus megfigyelései alapján, a klasszikus drámai hagyományra épülő, eredeti, kortárs, a mai magyar társadalmat érintő, egyszerre megrázó és szórakoztató színpadi műveket hoz létre - írja a társulat honlapja. A csoport 15 éve alakult, de Pápán első ízben jártak.
A Parasztopera az egyik legsikeresebb és legrégebben játszott darabjuk, ami a pápai közönségnek is elnyerte a tetszését. Az előadás különlegessége az volt, hogy kamaraelőadásként a színpadon játszottak, ám a nézők mégis a nézőtéren foglaltak helyet. A darab egy balladisztikus történetet dolgoz fel, szenvedéllyel, humorral, vérfertőzéssel és gyilkossággal fűszerezve.
Az előadás kuriózuma volt még, hogy Pintér Béla tegnap ünnepelte születésnapját, ezért egy közönségtalálkozó keretein belül tudhatott meg az érdeklődő még többet alkotói munkájáról.

A Magyar Írók Szövetségének kezdeményezésére 1984-től minden évben szeptember 21-én ünneplik a Magyar Dráma Napját, annak emlékére, hogy 1883-ban ezen napon volt Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatója a Nemzeti Színházban.

A Parasztopera a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ kamarabérlet-sorozata keretében érkezett Pápára, mely az Őszi Dionüszia rendezvény nyitóprogramja is volt. Schmidt Orsolya művelődésszervező érdeklődésünkre elmondta, a kamarabérletben az alternatív színjátszást akarják bemutatni.

A kamaraelőadás-sorozat januárban folytatódik majd. A bérletsorozat keretében először a Bűn és Bűnhődés című darabot láthatta a közönség a Soltis Lajos Színház és a Teleszterion Színházi Műhely közös produkciójában, majd az Originál Lágert a MÜSZI előadásában, végül pedig Pintér Béla és társulata a Parasztopera című darabbal zárta a sorozatot.

Az Őszi Dionüszia szeptember 27-én a Tűztivornya című programmal folytatódik az Esterházy-kastély udvarán. Szeptember 29. és október 3. között színházi nevelési előadásokra invitálják az érdeklődő diákokat a város oktatási intézményeiben. A szervezők gondoltak a gyerekekre is, hiszen őket október 4-én a Pedagógus Művelődési Házban zeneovi, mesevilág és kerekítő foglalkozások várják. Október 4-én Dionüszia szertartás lesz, melyen a Szélkötő kalamona című tűzszínházi előadás várja a művészetkedvelőket. Természetesen lesz kocsmaszínház és improvizációs feladat is.
Az Őszi Dionüszia október 5-én zárul egy workshoppal, melyet Perényi Balázs vezet majd.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!