Rekordszámú főzőcsapat, rekordnagyságú adomány az Erzsébetvárosi Napon


2014-09-20 23:18:12  | cikk: HuHa  | 


Rekordszámú főzőcsapat, rekordnagyságú adomány az Erzsébetvárosi Napon főképe
Borongós reggelre ébredt ma a város, ám az Erzsébetvárosi Napra igyekvő főzőcsapatokat nem zavarta a párás reggel, s a Béke téren már korán munkához láttak, az időjárás pedig hamarosan ragyogó napsütéssel és nyárias meleggel hálálta meg lelkesedésüket, így kiváló idő és remek hangulat kísérte végig az egész napos programot. De ne szaladjunk ennyire előre az időben, kezdjük csak az elején.

Amikor a 8.32-es személy kifutott a pápai vasútállomásról Celldömölk irányába a tizenkilenc lelkes főzőcsapat már ott sürgölődött az állomás túloldalán. Fát aprítottak, tüzet szítottak és előbb a hagymától, később a bográcsok alól felcsapó füsttől könnyezve készülődtek a főzéshez. Kedvüket nem rontotta az apró kellemetlenség, a pálinkáspoharak körbejártak - megalapozva a hangulatot -, vidám beszélgetésfoszlányok szálltak a füsttel együtt az ég felé és követték őket az egyre kellemesebb illatok. A jótékonysági főzőversenybe több erzsébetvárosi közösség is beszállt, családok, baráti társaságok, utcabeliek ragadtak fakanalat a nemes cél és a jó hangulat kedvéért, de képviseltették magukat a helyi pártok, a városrészen működő cégek és intézmények, valamint – versenyen kívül – az önkormányzat is. Venczel Csaba, a városrész önkormányzati képviselője örömmel nézett végig a népes társaságon, hiszen ennyien még sosem indultak a főzőversenyen, pedig már hatodik alkalommal szervezték meg a programot. Mint mesélte, ő egyik csapathoz sem csatlakozott, de mindenki főztjébe belekavart és minden résztvevővel szívesen elbeszélgetett akár a mindennapokról, akár a városrész életéről, jövőjéről. A képviselő elárulta, ma már ritkán főz, s ha mégis, akkor legszívesebben húsételeket készít, legyen az rántott hús, finom sült vagy ízletes pörkölt.
-Az idei városrészi nap tulajdonképpen kétnapos, hiszen múlt vasárnap volt a Kálvária templom búcsúja, melyen dr. Mail József apát, plébános megáldotta a városrészt és már akkor is – éppúgy, mint ma – látogatható volt a Kálvária domb – mondta, kiemelve, fontosnak érzi ezeket a városrészi napokat, melyek jó lehetőséget adnak az itt élőknek a találkozásra, a programokon való közös részvételre, a közösség erősítésére. Arról is jóleső érzéssel számolt be, hogy egyre több olyan csapat vesz részt a főzőversenyen, melynek tagjai közvetlenül kötődnek az Erzsébetvároshoz, így az Erzsébetvárosi Fiatalok, az Erzsébetvárosi Törpök, a Hasutasok, a Vidám Hasutasok, az Unicum Bt., a Kocsis Gastro és az Erős Pista csapata.

Ez utóbbi csapatot erősítette dr. Varga Gyula, aki mint mondta, csupán egy hónapja kötözött a városrészbe, de nagyon tetszik neki a környék. A fakanálon közösen osztoztak apósával, aki szintén erzsébetvárosi lakos, az asszonyokat pedig későbbre várták – finom ebéddel.
-Ez az első alkalom, hogy ezen a rendezvényen részt veszek, de nem bántam meg, mert nagyon tetszik a program és a hangulat. Mivel tényleg ez az első alkalom, hogy indulunk ilyen versenyen, tutira megyünk és egy magyaros pörköltet készítünk. A kapott húst lecsós alapon készítjük el füstölt sonkával, füstölt szalonnával és a megfelelő fűszerekkel – mesélte, hozzátéve, otthon is szívesen főz, de csak bográcsban, mert a tűzhely mellett számára nincs meg az igazi hangulata az ételkészítésnek.
Az Erzsébetvárosi Óvoda dajkái már rutinos főzők, s bár az oviban nem ez a feladatuk, a városrészi napon mindig képviseltetik magukat valami finom étellel. Ezúttal is pörköltet főztek, hozzá pedig gyönyörű asztaldíszítést is készítettek. Reményi Marianna arról mesélt, a pörkölthöz kapott húst nyers csülökkel egészítették ki, paprikával, paradicsommal bolondították meg.
-Számunkra fontos, hogy itt legyünk minden évben, nemcsak azért mert remek a hangulat és szívesen főzünk együtt, hanem mert így is szeretnénk köszönetünket kifejezni a többi főzőcsapatnak és a vendégeknek, hogy adományaikkal segítik az óvodánkat és a mi főztünkből befolyó adomány is az intézményt gazdagítja – vélekedett.

Késő délelőtt egyre intenzívebb illatok csalogatták a városrészen élőket a Béke térre, és ahogy körbenéztünk a kondérokban megállapíthattuk, hogy a csülök egyre népszerűbb alkotója a bográcsban készülő pörköltszerű ételeknek. Persze a csapatok kreativitása nem ismert határokat, voltak, akik gombával bolondították meg a klasszikus húsételt, mások káposztával ízesítették, de néhány bográcsba bab is került, a pörkölt mellett pedig készült ragu, gulyás és chilis bab is. Nem is volt könnyű dolga a zsűrinek. És nem csak azért, mert a sok remek étel közül kellett kiválasztani a legkiválóbbakat, hanem mert sietniük is kellett, hiszen a bográcsok villámgyorsan kiürültek és elégedett, jól lakott vendégekkel telt meg a rendezvény helyszíne. A jó ebédhez Greznár Zoltán és zenekara szolgáltatta a muzsikát, néhány főzőcsapat tagjai pedig énekléssel járultak hozzá a produkcióhoz. Az ebéd utáni eredményhirdetésen minden csapat emléklapot vehetett át, a harmadik helyezettnek járó díjat a Domi és barátai névre hallgató csapat érdemelte ki, második helyen végzett az Erzsébetvárosi Fiatalok csapata, a verseny győztesének pedig a Hasutasok csapatát hirdették ki. Pődör László, a győztes csapat kapitánya hírportálunknak elmesélte, bár hivatását tekintve autómentő, rendszeresen indul főzőversenyeken, sokszor hívják családi partikra is főzni, tavaly például harminc közösségi főzőprogramon vett részt. Az Erzsébetvárosi Napon második alkalommal indult barátaival és örömmel fogadta, hogy a zsűri az ő főztjüket ítélte a legfinomabbnak.
Az eredményhirdetésen nemcsak az derült ki, hogy mely csapatok készítették a legjobb ételeket, hanem az is, hogy az ételekből mennyi adomány folyt be az óvoda javára. Áldozó Tamás polgármester nemcsak a rekordlétszámú főzőcsapatnak mondott köszönetet a színpadon, hanem azoknak is, akik adományaikkal hozzájárultak a rekordnak számító, közel kétszáztízezer forint adományhoz, melyet az Erzsébetvárosi Óvodának ajánlottak fel.
-Az idén már több városrészi napon vagyunk túl és van még, ami hátravan. Ez a városrészi rendezvénysorozat idén teljesedett ki, most jutott el oda, hogy az egész várost átöleli, és mindenhol alkalmat kínál arra, hogy együtt legyenek, jótékonykodjanak és jól érezzék magukat az ott élők – fogalmazott. A városvezető tréfásan azt is megjegyezte, valamiféle erzsébetvárosi erőforrást minden rendezvénybe be kell kapcsolni, mert az elmúlt hónapokban egyetlen városi programon sem volt ilyen szép idő, mint itt.
A 209.660 forint adományt további felajánlások egészítették ki, hiszen a rendezvényen árusító vállalkozások is csatlakoztak a jótékonykodók közé. Petri Lászlóné, az Erzsébetvárosi Óvoda vezetője elmondta, az összeget sporteszközök vásárlására fogják fordítani.
-Nagyon köszönjük, hogy immár hatodik alkalommal mi részesültünk az adományból. Köszönjük a szervezőknek, azoknak, akik eljöttek ma és főztek és azoknak is, akik vásároltak az elkészült ételekből. Óvodánkban nagyon népszerű az ovifoci, nagyon sok kisgyermek jár az óvodai futballedzésekre. A régebben vásárolt focikapuk már tönkrementek, így ebből az összegből új, jó minőségű kapukat szeretnénk vásárolni, olyanokat, amelyeket akár az udvaron, akár a tornaszobában is tudunk használni – mondta. Az óvodavezető arról is mesélt, számukra az adományon túl is fontos az Erzsébetvárosi Nap, hiszen igazi csapatépítő tréninget jelent az óvoda dolgozóinak. A délelőtti közös főzés után a délutáni gyermekfoglalkozásokat, aszfaltrajz versenyt, arcfestést is az óvónők és dajkák bonyolítják le, a kisgyermekek pedig a színpadi műsorban lépnek fel.

Nem is kellett sokat várni ezekre a programokra, hiszen kora délutántól a gyermekeké volt a főszerep Erzsébetvárosban. A kézműves foglalkozások mellett pónilovaglási lehetőség, ugrálóvár, rendőrautó bemutató és lufihajtogató művész várta a kicsiket, a színpadon pedig a Pápai Musical Stúdió gyermekelőadása szórakoztatta az apróságokat. A délutáni műsorban az erzsébetvárosi ovisok is felléptek. A néphagyományok átörökítésére és megőrzésére szakosodott intézmény ezúttal nem hagyományőrző műsort állított össze, hanem egy kedves, mókás, zenés-táncos manóműsort mutatott be nagy sikerrel. A színpadi produkciók sorát a Koko-Gym bemutatója, a Megafon Zenei Egyesület, a Roy és Ádám Trió műsora színesítette, a rendezvénysátorban pedig egyre népesebb tömeg gyűlt össze. A délutáni program egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó eseménye az Erzsébetváros kis hercegnője választás volt, melyen tizenhárom óvodás kislány indult. Az édes-bájos apróságok ügyesen mozogtak a színpadon, nagyobbakat meghazudtoló módon pörögtek-forogtak szép ruhácskáikban és persze ki-kiintegettek anyunak, apunak. A sok kis hercegnőjelölt persze ajándékot is kapott a verseny végén, a zsűri pedig Farkas Zsófiát választotta Erzsébetváros kis hercegnőjének. Az ötéves kislány magabiztosan mesélte, óvónénijétől hallott a versenyről és ő maga döntötte el, hogy indul a megmérettetésen. Fehér ruháját anyukája választotta ki, szép hosszú haját hullámokba csavarták. Zsófika azt is elmesélte, jó volt a színpadon lenni, bár izgult kicsit.

Az esti programok előtt Vencel Csaba, a városrész önkormányzati képviselője köszöntötte az erzsébetvárosiakat.  Mint mondta, hat évvel ezelőtt, az első Erzsébetvárosi Napon még nem bíztak abban, hogy ilyen nagy jövője lesz a rendezvénynek és örül annak, hogy a városrészen élők évről-évre ilyen szép számban megmutatják összetartozásukat.
-Az összetartozás nemcsak ezen a közösségi programon mutatkozik meg, megmutatkozott a múlt heti hirtelen jött áradás idején is, megmutatkozott az Esterházy úton élők között az utca virágosításában és akkor is, amikor arra gyűjtöttünk aláírást, hogy ismét legyen bankautomata a városrészen – sorolta, hozzátéve, az összefogásnak ezek a jelei mutatják az itt élők közösségének erejét és biztos jövőjét. A képviselő megemlékezett a városrész több mint háromszáz éves múltjáról, a száz esztendős Esterházy útról, a városrész más értékes örökségéről és a jövő terveiről is szólt.
-A Béke tér egyik ékessége a volt dohánygyár épületegyüttese, melyből a városvezetéssel egyetértésben egy közösségi helyet szeretnénk kialakítani. Olyan helyet, ami otthont adhat az orvosi rendelőnek, közösségeknek és kultúrtörténeti értékek gyűjteményének.

A késő estébe nyúló programon a hangulatot a Rebel Lion TSE és a Zafír Orientális Társulat fellépése emelte, majd a Jambo együttes invitálta táncra az erzsébetvárosiakat és a más városrészből érkezőket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!