50 éve végzett az első ének tagozatos osztály az Erkelben


2014-09-20 19:37:36  | cikk: Babos Petra  | 


50 éve végzett az első ének tagozatos osztály az Erkelben főképe
1964-ben végeztek a IV. számú Erkel Ferenc Ének-Zenei Tagozatú Általános Iskolában azok a diákok, akik ma tartották 50 éves osztálytalálkozójukat. A 17 öregdiák, osztályfőnökük, Sudár Imréné és az iskola akkori igazgatója, Varju Dezsőné Kató néni örömmel jöttek el a mai találkozóra, hiszen 30 éve nem látták már egymást.
A nem mindennapi alkalmon az Erkel-iskola 5. z osztályosai köszöntötték a találkozó résztvevőit énekkel, verssel és egy emléklappal.
A találkozón mindenki beszámolt az eltelt évekről, ki, hová került, mi lett belőle.
Tátray Antalné Zsilavecz Katalin vállalta a találkozó szervezését. A hölgy érdeklődésünkre elmondta, nem volt könnyű dolga, hiszen sokan más városban és ketten Amerikában is élnek, de azért sikerült mindenkit megtalálnia.
- Nagy örömmel emlékszem vissza erre az osztályra, ahová huszonöten jártunk. Jó látni újra a régi arcokat, barátokat, barátnőket. Nagyon meghatározó volt számomra az iskola, akkoriban ez egy elit intézménynek számított. Sokat tanultam itt, amit a későbbiekben kamatoztattam is. Itt kedveltem meg a zenét, a művészeteket és az irodalmat is. Gerencsér Attila tanár úr volt a magyartanárunk, rengeteget adott nekünk, megtanultunk tőle helyesen írni, olvasni és verset szavalni is. Szívesen emlékszem vissza még a néptáncoktatásra és a furulya órákra is, amit Lendvai Ernőné és Sudár Erzsi néni tanított nekünk.
- Mi voltunk az első ének tagozatos osztály. 1959-ben Budapesten, a rádióban felvételt készítettek velünk, mert annyira szépen énekelt az osztályunk, s ez felemelő érzés volt. A rádiós fellépéskor Gruber Marianna, a Türr-gimnázium volt igazgatója szólót énekelt. Sok hangversenyre jártunk, felléptünk rendezvényeken, koncerteken. Egyszóval hatalmas sikerünk volt. Erre azt hiszem örökre emlékezni fogunk - mesélte könnybe lábadt szemmel Zsilavecz Katalin.
- Erzsi néni nagyon csinos, magas, karcsú hölgy volt, tetszett nekünk. Gyakorlatilag olyan volt, mintha édesanyánk is lett volna, mindig mindenben segített minket. Öröm volt vele tanulni és énekelni is. Igazán sokat köszönhetünk neki - vélekedtek a többiek egyhangúan.

Sudár Imréné Erzsi néni is mindig szívesen emlékezik vissza az osztályára, hiszen másodikos koruktól nyolcadikig volt az osztályfőnökük.
- Szeretetteljes csapat volt, rajongtak értem, s ők is közel álltak a szívemhez. Az énekórák játékosan teltek alsó tagozatban. Mindenki nagyon jó hallású volt, tökéletes hanggal megáldva, s ezt ki is használtuk. Én akkor frissen végeztem, ezért a furulyaoktatás módszerét bevezettem náluk, amit élveztek. Jó volt velük együtt énekelni, mert mindent megtanultak. Mindig lehetett rájuk számítani, egy szeretetközösség voltunk a szeretet iskolájában - mesélte Erzsi néni.
A mai találkozóról Erzsi néni azt mondta, jó látni a volt diákokat, öröm hallgatni, hogy mennyi mesélnivalójuk van, s reméli, hamarosan újra együtt lehetnek.

A rendezvényen az Erkel-iskola jelenlegi igazgatónője, Heizer Zoltánné is köszöntötte az ünneplőket, valamint Varju Dezsőné is szólt pár kedves gondolatot.
Az összejövetelen megemlékeztek az elhunyt öt osztálytársukról. Végül régi fényképeket, többek között a tablójukat is megtekintették, majd egy közös ebéddel zárult az 50. találkozó.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!