„Segítségül kell hívni a Sulyokhoz hasonló politikusokat..” – a kommunizmus áldozataira emlékeztek


2010-02-25 21:03:20  | cikk: mo  | fotó: mo  | 


„Segítségül kell hívni a Sulyokhoz hasonló politikusokat..” – a kommunizmus áldozataira emlékeztek főképe
A Himnusz hangjai után Wass Albert Üzenet haza című verse csendült fel Végh Zsolt előadásában ma este a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésen a Városháza mellett álló Sulyok Dezső szobornál. Az emlékező közönséget Pápa város polgármestere, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte. Beszélt Sulyok Dezső politikai pályafutásáról, arról, hogy ő volt az a nemzeti demokrata, aki mind a nácizmust, mind a kommunizmust egyaránt megvetette. Dr. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, mindennek most van igazán aktualitása.

- A napokban a parlament döntést hozott a holokauszttagadás büntethetőségéről, de nem hozta meg azt a törvényt, amely a kommunista diktatúra eltagadóit ítéli el. Ismét nem mérünk egy mércével. A huszadik században megjelenő kommunizmus olyan károkat okozott az egyes országok történelmében, amelynek nyomai nem tűnnek el sem az emberi lelkekből, sem a családi kötelékekből – hangzottak a köszöntőbeszéd szavai.

Dr. Kovács Zoltán zárásként hozzátette, szükség van ezekre az emléknapokra, mert a felnövő generációknak is meg kell ismerni ezeket az embertelen időket. Meg kell ismerni azért, hogy ne következhessen be hasonló sem Magyarországon, sem a világ más országaiban. A polgármester köszöntője után Szerencsés Károly történész lépett a mikrofonhoz, aki megindító emlékbeszédében reflektált az előtte szóló szavaira.

- A napokban meghozott országgyűlési döntéssel mintha a kommunizmus bűneit másodrendű bűnné nyilvánították volna, egy ennél fontosabb bűncsoport mellett. Azt hiszem ez komoly tévedés. Mindez azt mutatja, hogy tovább él a kommunizmus, a szocializmus hatása és ezzel tovább élnek az eszközeik is – mondta Szerencsés Károly. 

A történész kihangsúlyozta, Sulyok Dezső a 20. század közepének legnagyobb formátumú politikusa volt, de a történelmi környezet nem kedvezett annak, hogy egy ilyen kvalitású szakember sikeres pályát futhasson be.

- Az a küzdelem, amit ő folytatott 1945 és 1947 között, igazán felemelő része a magyar történelemnek. De látnunk kell, hogy a vele szembeni eszközök mintha visszaköszönnének a mai politikában is. A megbélyegzés, a hazugság, a csalás, az erőszak – mintha ezeket az eszközöket ma is használnák a jogállam megteremtése után. Nem tűntek el. De reményeink szerint ezekkel az eszközökkel ma már nem lehet olyan sikert elérni, mint 1947-ben.

Szerencsés Károly hozzátette, Sulyok Dezső tetthazafi volt, aki tettekkel kívánta szolgálni hazáját. A történész beszédében kiemelte, negyven év alatt sérülhet a nemzet, ráállhat a pusztulás útjára, de szerencsére ezek a folyamatok visszafordíthatók. Segítségül kell hívni a Sulyokhoz hasonló nagy, magyar politikusok tapasztalatát, és egy sikeres nemzetet kialakítani.

A beszédet követően az emlékezők elhelyezték koszorúikat Sulyok Dezső szobránál. Majd gyertyát gyújtva átsétáltak dr. Katona István emléktáblájához a Mándi Márton István utcába, ahol a koszorúzás után a Szózat hangjaival zárult a megemlékezés.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!