Másfél milliárd forintból újul meg a kórház


2014-09-19 17:32:13  | cikk: mo  | 


Másfél milliárd forintból újul meg a kórház főképe
Közel 1,5 milliárd forint európai uniós támogatást nyert fejlesztési célokra a pápai Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelő. Az eszközbeszerzést is magába foglaló beruházás eredményeként a betegek magasabb színvonalú ellátásban részesülhetnek, rövidebb lesz az ellátási idő és egy jól strukturált, hatékonyan működő, gazdaságilag hosszútávon fenntartható kórház jön létre. A fejlesztés az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A „Struktúraváltást támogató fejlesztés a Gróf Esterházy Kórházban” című projekt nyitórendezvényét ma délután tartották az intézményben.

A kórház több mint 250 éves történetében számos infrastrukturális fejlesztést hajtottak végre, melyek eredményeképpen az intézmény épületállománya rendkívül tagolt lett, s ez csökkentette az ellátás hatékonyságát. Az elmúlt évtizedekben végrehajtott fejlesztések, köztük a 2002-ben átadott új épületszárny e széttagoltságon valamelyest javított, és lehetővé tette a kiemelt gyógyászati egységek egy épületben történő elhelyezését. A korszerű, megfelelő színvonalú betegellátás azonban szükségessé teszi a további fejlődést, új épületszárny építését és az eszközpark megújítását. A pápai kórház 1,5 milliárd forintos TIOP pályázata mindezt most lehetővé teszi.

A projektnyitó rendezvényen dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő elmondta, a pápai kórház előzőleg két esetben, 1998-2002 és 2010-2014 között jutott fejlesztési forráshoz, mindkét esetben az Orbán-kormány idején. Dr. Kovács Zoltán szólt az európai uniós pályázati rendszer változásairól, melyek mind az önkormányzatoknak, mind a vállalkozásoknak kedvez, hiszen a megváltozott szabályozás egyszerűbb pályázati rendszert tesz lehetővé. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta azt is, az uniós források 60 gazdaságfejlesztésre fordítják, és kiemelt szerep jut az egészségiparnak. A politikus megjegyezte azt is, a kórházfejlesztést mindig konszenzus övezte a városban, hiszen a struktúraátalakítás, az új épületszárny kialakítása vagy az eszközbeszerzések mind a város és a járás lakosságát szolgálják.

Áldozó Tamás polgármester leszögezte, a 2014. év legnagyobb nyertese az egészségügy. A városvezető a fejlesztések közt említette a rehabilitációs osztály kialakítását, a borsosgyőri rendelő építését és a ma megnyitott projekt keretében hamarosan kezdődő, struktúraváltást célzó nagyberuházást.
- A kórház bár állami fenntartásban van, mindig is pápai marad. Azok az emberek, akik itt élnek, itt születtek, itt gyógyulnak, azok számára ez a kórház egyfajta érzelmi köteléket jelent. Az intézmény függetlenül tulajdonostól, fenntartótól mindig a miénk marad és a sajátunknak fogjuk érezni. Azt remélem, a beruházás befejeztével, az új épületrész átadásával egy új korszak kezdődik a kórház életében – fogalmazott a polgármester, majd kijelentette, bár 100 százalékos támogatottságú projektről van szó, a beruházáshoz minden támogatást és segítséget biztosítanak az intézmény számára.

Dr. Vörös Ibolya, a Gróf Esterházy Kórház főigazgatója elmondta, a 1,5 milliárd forintos támogatásból 483 milliót fordítanak új eszközökre. A fejlesztés keretében egy új, háromszintes épületben, csaknem 2100 négyzetméteren kap helyet a belgyógyászat, így széttagoltságának megszűnésével megvalósulnak a hatékonyabb ápolás, betegellátás feltételei. Az új épület alagsorában lehetőség nyílik a patológiai részleg humánusabb kialakítására. A fejlesztés eredményeként megvalósul a radiológia szervezeti egysége, rövidül az ellátás ideje, az egynapos sebészetet a központi műtőbe integrálják. 970 négyzetméteren korszerűsítik a kórház több osztályát, köztük a központi radiológiát. Új diagnosztikai eszközök beszerzésére is lehetőség nyílik, megtörténik egyebek mellett egy új 16 szeletes CT, ultrahangkészülékek, röntgengépek beszerzése. A kórház a támogatás egyharmadát, mintegy 500 millió forintot fordít informatikai fejlesztésre – derült ki a sajtótájékoztatón.

A tervezett felújítások, korszerűsítések és az új eszközök beszerzése azt a célt szolgálják, hogy a kórház korszerűbb és komplexebb ellátást tudjon nyújtani a lakosság részére, ezáltal az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevők és a dolgozók elégedettsége jelentősen növekedjen. Mindez hozzájárul a régió lakosai általános egészségi állapotának javulásához, illetve megbetegedés esetén a mielőbbi gyógyuláshoz, és ezzel párhuzamosan a munkaképesség rövidebb időn belül történő visszaszerzéséhez. A projekt befejeződésével hatásai azonnal érezhetőek lesznek, az új és felújított osztályokon az elvárható színvonalon tudja biztosítani az intézmény az ellátást és az elhelyezést.

A fejlesztés kivitelezési munkálatai hamarosan megkezdődnek, a beruházás várhatóan 2015 júniusában fejeződik be. A projektnyitó rendezvény keretében dr. Vörös Ibolya, dr. Kovács Zoltán és Áldozó Tamás közösen helyezték el a fejlesztés alapkövét, majd a történelmi egyházak képviselői megáldották a beruházást.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!