Nemcsak a városnak van felelőssége, hanem az ingatlantulajdonosoknak is - Tapasztalatok a nagy esőzések után


2014-09-18 16:11:14  | cikk: mo  | 


Nemcsak a városnak van felelőssége, hanem az ingatlantulajdonosoknak is - Tapasztalatok a nagy esőzések után főképe
Az utóbbi hetek nagy esőzései kapcsán végzett kármegelőzési munkáról és a tapasztalatokról szólt mai sajtótájékoztatóján Áldozó Tamás. A polgármester emlékeztetett, nemcsak az elmúlt hétvégén kellett a katasztrófavédőknek és a Városgondokság munkatársainak helytállni, hanem szeptember elején is, amikor veszélyhelyzet ugyan nem alakult ki, de a leesett nagy mennyiségű csapadék több helyen okozott problémát.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Bakony-érnél 2010-ben mértek rekordmagas, 104 cm-es vízállást, ezt azonban meghaladta az idei: szeptember 2-án ugyanis 108 cm magasan hömpölygött a víz a patakban.
- Ekkor történt, hogy a Hódoska, a Ligetkert és a Dózsa György utcában nagy mennyiségű víz került az útburkolatra és a járdákra, illetve a Tarczy utcában mintegy 150 méteres szakaszon a víz elérte a házak lábazatát és a járdát – fogalmazott a polgármester, majd hozzátette, a magas vízállást okozó nagy mennyiségű csapadék a tapasztalatok szerint olyannyira kis területre összpontosult, hogy ezt a villámáradást még a kifinomult műszerek sem tudták előrejelezni.

A múlt hétvégén, szombat 16 óra és vasárnap 11 óra között a repülőtéri meteorológia szerint átlagosan 80 mm csapadék hullott. A hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék kritikus helyzetet okozott a város néhány pontján, így a Szabadság utcában, a Török Bálint utcán, a Béke téren, a Wesselényi utca környékén, és a megnövekedett vízállás következtében a Bakony-ér átszivárgott a Malomkert lakóparkba. A helyzet értékelésénél a problémák több irányba mutattak – jelentette ki Áldozó Tamás.
Egyrészt a városi tulajdonban lévő víziközművek felelőssége az, hogy a közművek nem feltétlenül álltak készen arra, hogy elvezessék a csapadékot. Meg kell vizsgálni, hogy ezek a csapadékvíz-elvezető rendszerek megfelelően működnek-e. Másrészt szólni kell az ingatlantulajdonosok felelősségéről is – fogalmazott a városvezető.
- A jogszabály szerint azokon a szakaszokon, ahol járda van a ház előtt, ott az árok és az átereszek tisztán tartása az ingatlan tulajdonosának vagy használójának a kötelessége. Még akkor is, ha az ingatlant nem lakja senki. A Malomkertben tapasztaltuk azt, hogy egy lakó nem hidat épített az ingatlan elé, hanem betömte az árkot, így a víz nem tudott lefolyni. Ezt a feltöltést a Városgondokság dolgozói és a katasztrófavédők eltávolították. De sok olyan pontja volt a városnak, ahol az árkokban megállt a víz, tehát az átereszek nem voltak megfelelően karban tartva – mondta el Áldozó Tamás, hozzátéve, az elmúlt hetek nagy esőzései figyelmeztetésként szolgálnak, hogy mind az ingatlantulajdonosoknak, mind a víziközmű üzemeltetőjének nagyobb gondossággal kell eljárniuk.

A polgármester szólt arról is, a városnak több olyan területe van, ahonnan szintén több bejelentés érkezett a felgyülemlett csapadékvíz okozta problémák miatt. A Somogyi, a Szente, az Orlay, a Szilágyi vagy a Katedra utcákból a csapadékvíz-elvezető rendszer hiánya miatt nem folyik el a víz.
- Ezek olyan területek, ahol a telekalakítást magánszemélyek, gazdasági társaságok kezdeményezték, s ezt a hatóság, az önkormányzat azzal a feltétellel engedélyezte, hogy ott a közutat, a járdát, a közvilágítást, a csapadékvíz-elvezetést kiépítik. Ezeket a telekalakítás kezdeményezői, vagy akik időközben az ingatlant ezzel a kötelezettséggel megvásárolták, nem alakították ki. Tekintettel arra, hogy az ingatlan értékesítője eladáskor ezeknek a költségeit vélhetően felszámolta, így az ingatlantulajdonos – amennyiben nem vállalta át a kötelezettséget – a telek értékesítőjétől követelheti, hogy a létesítményeket építse meg – hangsúlyozta a polgármester.

Áldozó Tamás közölte azt is, több mint 70 esetben érkezett bejelentés pincékbe betörő víz miatt. A városvezető köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik az elmúlt hetekben részt vettek a kármegelőzési munkákban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!