Meghatározták a fejlesztési célokat - Ülésezett a képviselő-testület


2014-09-18 11:02:47  | cikk: mo  | 


Meghatározták a fejlesztési célokat - Ülésezett a képviselő-testület főképe
Egyöntetű igen szavazatok mellett fogadták el a ma tárgyalt előterjesztéseket Pápa Város Képviselő-testületének tagjai. A napirendi pontok közt több olyan előterjesztés szerepelt, amelyek érdemben meghatározzák a város jövőjét. Ilyen volt például a gazdaságfejlesztési stratégia újratárgyalása. Pápa Város Gazdaságfejlesztési Stratégiáját a testület első olvasatban elfogadta, majd a dokumentumot a lehető legszélesebb körben közzétéve, lehetőség nyílt a vélemények kifejtésére. Áldozó Tamás e tekintetben megjegyezte, az elmúlt 10 napban a stratégiához hozzászólás nem érkezett. A képviselő-testület egyhangú igen szavatok mellett véglegesítette a dokumentumot. A polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a stratégia kidolgozásában, külön köszönet illeti Unger Tamás alpolgármestert – fogalmazott.

Ugyancsak nagy jelentőséggel bír a város fejlődését tekintve a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklus fejlesztési lehetőségeiről, a Területi Operatív Program (TOP) pápai projektjavaslatairól szóló előterjesztés elfogadása. A TOP tématerületeihez magánszemélyek, vállalkozások, civil szervezetek, önkormányzatok tehették hozzá projektjavaslataikat. Pápa Város Önkormányzata 40 db projektjavaslatot fogalmazott meg a 2014. május végéig tartó több fordulós projektjavaslatgyűjtő időszak keretében, vezérprojektként pedig a komplex turisztikai fejlesztést határozta meg. A polgármester szerint ezen a területen tud a leghatékonyabban közreműködni az önkormányzat, emellett e területen létesülhet több olyan munkahely, amely magasabb végzettségű, idegennyelv-ismerettel rendelkező munkaerőt kíván, ennek következtében magasabb jövedelemhez juthatnak a pápai családok. Pápa város komplex turisztikai fejlesztésébe minden beilleszthető, ami az épített kulturális örökség fejlesztését, szervezet-fejlesztést jelent, vagy ami a termálprogrammal, gyógyászati turizmussal összekapcsolható.
A projektjavaslatok között egyébként – többek között – akadálymentes gyalogátkelőhelyek létesítése, egészségügyi fejlesztések, városrész-rehabilitáció, közutak, közterületek fejlesztése, műemlék jellegű épületek rehabilitációja, épület- és intézménykorszerűsítés szerepel. De a dokumentum országosan kiemelt célok megvalósítására elkészített anyagot is tartalmaz, mint pl. a Pápa-Celldömölk vasútvonal villamosítása, a 83-as számú főút Győr-Pápa közti szakaszának fejlesztése, vagy a repülőtér vegyes hasznosítása.
A projektjavaslatok itt olvashatók.

A képviselő-testület döntött arról is, hogy támogatja a Türr István Gimnázium fűtéskorszerűsítését, amelynek keretében radiátorcsere valósul meg az épületben, melynek költségeit Pápa Város Önkormányzata legfeljebb 3.270.000 Ft összeg erejéig biztosítja. Áldozó Tamás elmondta, bár az önkormányzat sem működtetője, sem fenntartója az oktatási intézménynek, a fejlesztés beruházásnak minősül, így a költség az épülettulajdonost terheli.

Az ülésen a képviselők elfogadták a Pannon Egyetemmel kötendő stratégiai megállapodás szövegét, mely dokumentum október 2-án kerül az egyetem szenátusa elé. A megállapodás együttműködési irányokat határoz meg a kutatásfejlesztés területére, különös tekintettel az élelmiszeripari fejlesztésekre, a műszaki értelmiségi képzés elindítására és európai uniós projektek közös végrehajtására.
- A műszaki értelmiségi képzés tekintetében az egyetem egyik legversenyképesebb szakmáját, a mérnök informatikus képzés pápai meghonosítását tűztük ki célul. Ez egy lehetőség a pápai középiskolások számára, mely szerint az első éveket itt helyben végezhetik el, ezzel a hallgatók jelentős költségeket takaríthatnak meg. Az egyetemnek pedig az a célja a képzés meghonosításával, hogy helyben tartsa a fiatalokat, különös tekintettel arra, hogy a mérnök informatikus diploma a munkaerőpiacon könnyen jó állásra váltható – fogalmazott a polgármester az ülést követő sajtótájékoztatón.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!