Baleset- és bűnmegelőzés a színház eszközeivel


2014-09-17 11:40:59  | cikk: mo  | 


Baleset- és bűnmegelőzés a színház eszközeivel  főképe
„Inkább velünk éld át, mint egyedül önmagadban” - ezzel a mottóval indította útjára a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és a Pannon Várszínház azt a közös produkciót, melyben négy baleset- és bűnmegelőzési darab hívja fel a figyelmet a helyes magatartásra. A program a színház és a művészet eszközeivel kíván hatni a fiatalokra. Az interaktív színészi játék bevonja, megszólítja a diákokat az előadás során, s olyan témákat feszeget, amelyek őket is érinthetik. Középpontba kerül az internet és annak veszélyei, a droghasználat, egy közlekedési baleset és mindezt végül egy közös dal foglalja össze.

A valós, megtörtént helyzeteket feldolgozó rövid darabok érzéseket, gondolatokat indítanak el a fiatalokban. Futtató Norbert rendőralezredes kiemelte, a cél az, hogy az ismereteket ne egy osztályterem falai között, száraz tényekre alapozva, tankönyvszerűen kapják meg a diákok, hanem legyenek részesei a bemutatott helyzetnek, társítsanak hozzá érzelmeket. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője elmondta, a darabok és az azt követő beszélgetések az előadás során egyre nagyobb mértékben hatnak a fiatalokra és egyre inkább aktivitásra buzdítják őket a beszélgetések során. Minden egyes darabot a rendőr-főkapitányság szakembereivel folytatott pár perces beszélgetés követ, melyek során átismétlik a látottakat, megvitatják a feldogozott helyzetet. Futtató Norbert szerint a darabok, a színészi játék egyre erőteljesebb érzelmeket vált ki a diákokból. Az előadás elején még rendszerint kuncogás, mormogás hallatszik a nézőtérről, az utolsó két darabot viszont már lélegzetvisszafojtva figyelik a diákok.

Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója elmondta, örömmel tettek eleget a megyei kapitányság felkérésének, hiszen a fiatal társulat gyakran vállalkozik hasonló, interaktív előadások megtartására. Az igazgató hozzátette, Nyakas Krisztina és Kiss Dávid írták a darabokat, melyek mindegyike arra törekszik, hogy reakciókat váltson ki a nézőközönségből. Vándorfi László azt hangsúlyozta, a darab hatékonyan segíti az ismeretátadást, hiszen ez nem egy osztályfőnöki órához hasonló kétpólusú beszélgetés, hanem egyfajta művészeti élményen keresztül kívánja megfogni fiatalokat.

Pápán két előadást láthatott a diákközösség, melyek mindegyikén mintegy 60-60 tanuló vett részt a város összes középiskolájából. A Pannon Várszínház és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közös vállalása révén több mint 300 diákhoz jut el a baleset- és bűnmegelőzés e különleges formája.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!