Összességében több pénz jut a mezőgazdaságra – Agrárágazati fórum a támogatási lehetőségekről


2014-09-17 11:29:12  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Összességében több pénz jut a mezőgazdaságra – Agrárágazati fórum a támogatási lehetőségekről főképe
A vidékfejlesztési támogatási rendszer változásairól, illetve az uniós támogatási rendszer újdonságairól hallhattak előadást az érdeklődők a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezetének fórumán. A Pápai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium aulájában Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára, valamint Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke tájékoztatta a szép számban egybegyűlteket kedden késő délután.

– Az Európai Unión belül egy teljesen új rendszer alakult ki. A nemzeteknek a döntésjogosítványai érdemben bővültek a korábbiakhoz képest, egy sokkal heterogénebb közös agrárpolitika jön létre uniós szinten. Ezáltal sokkal nagyobb teret nyer a kreativitás, a nemzeti szuverén döntésből fakadó eredmények, és ezeknek a gazdaságba való beépítése – tudtuk meg Győrffy Balázstól, aki hozzátette, Magyarország számára több pénz áll majd rendelkezésre a jelenlegi hétéves uniós ciklusban, mint az előzőben. – A területalapú támogatásoknak a színvonala, mértéke nagyságrendileg azonos lesz, de lesznek olyan kötelezettségek és újonnan nyíló lehetőségek, amik eddig nem voltak. Utóbbira egy példa: támogatást lehet majd igénybe venni a szemes és szálas fehérjenövényeknek a termesztésére. Emellett nagyon sok termeléshez kötött támogatás is lesz, ami a korábbiakhoz képest érdemben emelkedik – jegyezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Kis Miklós Zsolt tájékoztatása szerint az agrár-vidékfejlesztés legfontosabb célkitűzése, hogy a vidéki életminőség tovább javuljon, és új munkahelyek jöjjenek létre. Éppen ezért azoknak a munkaigényes ágazatoknak a támogatására állnak rendelkezésre források, amelyek potenciálisan magukban hordozzák az új munkahelyek létrejöttének lehetőségét. Ez elsősorban a kertészet, az állattenyésztés, az erdőgazdálkodás, és a feldolgozóipar fejlesztése során valósulhat meg. – Hét évnek indult a támogatási rendszer, de az uniós késedelmek miatt csak hat évről beszélhetünk. 2014 lenne az első év, de ez inkább egy átmeneti esztendőnek tekinthető, kézzelfogható jelei 2015-től lesznek az új rendszernek, amely 2020 év végéig tart – mutatott rá az államtitkár.
– Több mint 1200 milliárd forint vidékfejlesztési támogatás áll rendelkezésre a következő hat évben. Ez az összeg az előző ciklushoz képest valamelyest csökken, viszont összességében, ha a közvetlen támogatásokat is ide számoljuk, elmondhatjuk: több pénz áramlik a mezőgazdaságba. Ezekkel a forrásokkal jól sáfárkodva elérhetjük a célkitűzéseinket – jelentette ki Kis Miklós Zsolt.

Az agrárágazati fórum előtt megtartották a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei küldöttgyűlését, melyen aktuális szakmai ügyek – többek között az új földforgalmi törvény engedélyeztetési eljárásának részletei – kerültek szóba – tájékoztatott Radovits Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!