Fehér, vörös, rozé – öt nap a borbarátoknak


2014-09-15 22:23:43  | cikk: HuHa  | 


Fehér, vörös, rozé – öt nap a borbarátoknak főképe
A hazai történelmi borvidékek tizennégy pincészete kínálta legjobb nedűit a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál faházaiban az Esterházy-kastély udvarán. Több somlói pincészet mellett villányi, badacsonyi, pannonhalmi, soproni és etyek-budai borászatok mutatkoztak be, a választékban pedig a klasszikusok éppúgy megtalálhatók voltak, mint a különlegességek és a prémium kategóriás borok. A borászatok között többen visszatérő vendégként jöttek el a rendezvényre és már jó ismerősként üdvözölték a helyi vendégeket, mások első alkalommal mérettették meg magukat a pápaiak előtt, így aztán érdeklődő kérdések, emlékeket idéző társalgások és vidám társaságok beszélgetése lengte körbe a boros faházakat öt napon át. S bár az időjárás olykor szétválasztotta az eső elől a rendezvénysátorba beszoruló közönséget és a faházakban árusító borászokat, a jófajta magyar borok így is nagy népszerűségnek örvendtek.
Sáfrán András, a Sáfrán Pincészet egyik tulajdonosa maga is részt vett a fesztiválon és vasárnap szakavatott mozdulatokkal töltötte az Esterházy poharakba a bort és mesélt borászatukról az érdeklődőknek. Mint mondta, a tavalyi év után most másodszor jöttek el a szeptemberi boros rendezvényre friss, gyümölcsös, illatos borokat kínálni a vendégeknek.
-A múlt évi bornapokat követően itt voltunk adventkor is és már sokan barátként üdvözölnek bennünket, ennek a barátságnak pedig igyekszünk megfelelni, annak ellenére, hogy ezúttal a rossz időjárás nem kedvez az üzletnek – mondta.
 A tizenöt éve működő pincészet leginkább fehérborokat készít, de a rozé és a vörösbor is megtalálható kínálatukban. A Móri borvidéken, négyhektáros birtokon gazdálkodó borászat főként chardonnayt, rajnai rizlinget, olaszrizlinget, generosát, királyleánykát és a borvidék legjellemzőbb fajtáját, ezerjót termeszt.
-Különlegességnek számít kínálatunkban a generosa, ami nem régóta elismert magyar szőlőfajta, Kecskeméten nemesítette dr. Hajdú Edit. Ez egy tíz éve elismert, könnyen megmunkálható, zamatos, ízletes bort adó szőlő, ami a piros tramini és az ezerjó kereszteződéséből származik – mesélte. Arra a kérdésre, hogy borai közül melyiket ajánlja a csülökhöz, úgy fogalmazott, bármelyik fehérboruk kiválóan illik a „disznóságokhoz”, de leginkább a csülök-ezerjó párosítást javasolta az érdeklődő vendégeknek.
A kékfrankos fővárosából, a Soproni borvidékről érkezett nedűk közül is bőven válogathattak a borkedvelők. Rigler László, a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. munkatársa arról mesélt hírportálunknak, a Soproni borvidék borainak csupán egy szűk keresztmetszetét hozták el Pápára, de valamennyi borukat jó szívvel ajánlotta a rendezvény látogatóinak. A cég már tavaly is részt vett a borfesztiválon és nagyon tetszett a rendezvény, így az idei meghívást is örömmel fogadták el.
-Száraz fehérborokat, félédes fehérbort, kékfrankos rozét, a vörösborok közül pedig száraz kékfrankosokat, félédes merlot és édes nerót kínáltunk – sorolta a választékot. Mint mondta, a többi borászathoz hasonlóan ők is jobb időben és ezáltal jobb forgalomban reménykedtek, azt azonban elismerte, amint megállt az eső a vendégek szép számmal érkeztek és kóstolták a soproni borokat.
-Legnagyobb sikere a félédes borainknak volt, vagyis fehér a supernova, és a vörös merlot volt a legkeresettebb – összegezte tapasztalatait vasárnap este a cég munkatársa.
A pápai tapasztalatokkal már rendelkező visszatérő vendégként üdvözölt borászatok mellett több olyan pincészet is részt vett a fesztiválon, mely első alkalommal mutatta be kínálatát. Elmesélésük szerint a rendezvény elnyerte tetszésüket, a szervezést, a programokat, a fesztiválnak helyet adó kastélyudvart és a rossz idő ellensúlyozására felállított hatalmas rendezvénysátrat remeknek találták, még akkor is, ha ők olykor a faházban ragadtak a zivatarok idején, a vendégek pedig a sátorban kerestek menedéket. Kovács Edina, a Villányi borvidéken működő nemzetközi szinten is elismert Polgár Pincészet munkatársa úgy fogalmazott, gazdaságuk kimondottan a borfesztiválokat keresi, ahol megismertethetik a nagyközönséget boraikkal, így az idén már nagyon sok helyszínen jártak.
-Nagyon sok féle bort hoztunk. Villányban a legjellemzőbbek a vörösborok, ezek közül is a legkedveltebb a portugieser, de kínálunk rubin cuvée-t, merlot, cabernet sauvignont, kadarkát. A testesebb borok közül hoztunk syrah-t, és cabernet franc-t, ami többszörös díjnyertes bora a pincészetnek és van két csúcs cuvée borunk: az elixír, ami négyes házasításból született és a credo. Mindkettő a legmagasabb minőséget képviselő száraz vörösbor a 2009-es évjáratból – sorolta a vörösbor választékot, majd folytatta a fehér és rozé borokkal, amik ugyancsak ilyen széles skálát mutattak száraz, félédes és édes borokat egyaránt felvonultatva. Kiemelte közülük a régi és új fehérszőlőkből készült nemes fehér bort, az aranyhárs névre keresztelt prémium kategóriás, késői szüretelésű szőlőből készített desszertbort és a ficánka nevet viselő gyöngyöző rozé különlegességet.
Mint megtudtuk, Polgár Zoltán, a pincészet vezetője több mint negyven éve borász, pincészete hatvan hektáron gazdálkodik, fehér és vörös szőlőket termeszt és a borkészítés mellett a borturizmusban is jelentős szerepet vállal.
Kovács Edina úgy vélekedett, a pápai rendezvény minden szempontból kiváló volt és annak ellenére, hogy számukra a munkáról szólt ez az öt nap, nagyon jól érezték magukat. Volt alkalmuk megkóstolni a különböző csülökételeket, ettek cicegét is, melyet náluk krumplis tócsninak hívnak és kisebb méretben készítenek és mivel a rendezvénysátorhoz közel volt a faházuk a programokba is bele tudtak nézni. 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!