Színházi előadások, fesztiválok, koncertek, kiállítások - Elindult a 2014/2015-ös közművelődési évad


2014-09-15 21:40:55  | cikk: Babos Petra  | 


Színházi előadások, fesztiválok, koncertek, kiállítások - Elindult a 2014/2015-ös közművelődési évad főképe
A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban a nyáron sem szünetelt a munka, hiszen a Játékfesztivál után is számos rendezvény zajlott városunkban és környékén. Ősszel új évad indult, a 2014/2015-ös közművelődési évad, melynek programterveiről dr. Baloghné Uracs Marianna igazgató, Bognárné Novák Ilona és Schmidt Orsolya művelődésszervezők számoltak be a sajtó képviselőinek.
- Szeptemberben a közművelődési évad több nagyrendezvény megszervezésével indult, köztünk olyanokkal, amelyek a 800 éves évfordulós események sorát gyarapítják, mint például a múlt heti Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál, amely értékes gasztronómiai és kulturális kínálatot biztosított kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Szeptember 27-én az MTVA országos műsorfolyamot állít össze Szent Mihály napja alkalmából, melyben Pápa is megjelenhet majd. Az országos közmédia csatornáin több alkalommal is közvetítenek pápai programokról, így például a szombat reggel 9 órakor kezdődő reggeli tornáról a Fő téren és az esti Tűztivornya látványos programjairól is - hívta fel a sajtó képviselőinek figyelmét az igazgató.
- Az idei évben ünnepli a Városi Sportcsarnok 15 éves évfordulóját. Az évfordulós esemény programjai egy hónapon keresztül tartanak majd, szeptember 26-án a Nagy Sportágválasztóval indul és október 25-én a táncmaratonnal zárul majd. A gazdag programok között szerepelnek kiállítások, sportversenyek és sportnapok is. Ugyancsak izgalmasnak ígérkezik a Pápa, szeretlek! elnevezésű helytörténeti vetélkedő, amit a Várostörténeti Honismereti Körrel és a Türr István Gimnáziummal szervezünk közösen. A kezdeményezés célja, hogy a felnövekvő nemzedékek számára érdekessé tegye a helytörténetet - tette hozzá dr. Baloghné Uracs Marianna.
Végül elmondta, a városi nagyrendezvények mellett a hagyományos, közkedvelt beltéri programok is folyamatosan zajlanak tovább: színházi előadások, kiállítások, koncertek és közösségi programok a művelődési központ telephelyein.
Reményeik szerint az önkormányzat támogatásával ebben az évben az ifjúsági közösségi hely elindítása is megtörténhet.
Az igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy 2015 nyarán Pápa adhat otthont egy nagyszabású rendezvénynek is, a Progress-nek, amely egy nemzetközi amatőr színházi fesztivál. Ezen a legjobb hazai társulatok vesznek részt számos külföldi csoporttal együtt.

A 2014/2015-ös gyermekszínházi bérletekről Bognárné Novák Ilona beszélt a sajtónak, aki mint mondta, ebben az évadban is három bérletsorozatot indítanak, egyet az óvodásoknak, kettőt pedig az általános iskolásoknak.
- A bérletek árai nem változtak az előző évekhez képest. Próbáltunk az idén is színvonalas és látványos előadásokat elhozni a gyerekeknek, kihasználva a nagyszínpadi előnyöket. Ebben az évadban az első előadás Csukás István: Süsü, a sárkány című zenés mesejátéka lesz, amit a Hadart Művészeti Társulás hoz el városunkba. A Magyar Népmese Színházzal jó kapcsolatot ápolunk, idén Mátyás mesékkel lepik meg a gyerekeket. Ellátogat majd Pápára a Didergő király is a Magyar Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Színház jóvoltából. Újdonsággal is szolgálunk, a Noir Színház a látványos Hókirálynőt mutatja majd be, ami minden bizonnyal tetszeni fog mindenkinek.
A bérletvásárlás októberben zárul, addig továbbra is lehet igényelni az előadásokra jegyeket.

Schmidt Orsolya az ifjúsági-és felnőtt bérletekről beszélt. Az ifjúsági bérletben idén is négy bérletsorozatot indítanának, a Tarczy, a Bocsor, az Orlai és az Acsády iskola bérlete várja a diákokat.
- Természetesen lehetőséget tudunk biztosítani arra is, hogy ha az iskola külön bérletet szeretne. A 2014/2015-ös ifjúsági bérletes előadások az eddig megszokottakhoz hasonlóan zajlanak majd, az árak nem változnak. Az első bemutató novemberben lesz, s itt is októberig kell befizetni az összeget. Szeretnénk a fiatalságnak mind nagyszínpadi, mind pedig kamaraelőadásokat bemutatni. Terveink szerint a nagyszínpadi előadások között olyan darabok szerepelnének, amelyek segítik a magyartanárok munkáját, tehát kötelező olvasmányokat vinnénk színpadra, de könnyedebb műfaj is bemutatkozna. Fontos szempontnak tartjuk, hogy ne csak a profi színházak produkcióit lássák a tanulók, hanem ismerkedjenek meg a helyiekkel, akikre büszkék lehetünk, így a Teleszterion Színházi Műhely és az SK Társulat művészeivel is. Idén egy tűzszínházi előadást is tervezünk, amit a pápai Zsinagógában tartanánk majd - mondta a művelődésszervező.
A felnőtt bérletek árusítása szeptember 8-án elkezdődött. Szeptember 22-ig várják azon "régi" bérleteseket, akik idén is szeretnék megtartani színházi helyüket, az új bérlettulajdonsok pedig októberig válthatnak jegyeket. A Vajda bérletben ezúttal is 6 előadás lesz: Bill Manhoff: Bagoly és cica, William Shakespeare: A velencei kalmár, Moliére: A fösvény, Johann Strauss: Bécsi vér és a Molnár Ferenc: Játék a kastélyban című darabok szórakoztatják a felnőtt közönséget.
Ha színházról van szó, nem feledkezhetünk meg a magyar dráma napjáról sem, amely a színházi évadot nyitja. Ezen a napon a kamarabérlet keretein belül Pintér Béla és társulata látogat el Pápára és Parasztopera című darabját mutatja be. Ezen a napon kezdődik az Őszi Dionüszia rendezvénysorozat is, ami az idén kéthetes lesz. A tartalmas programban gyermekfoglalkozások lesznek, de tűzszínházi előadás, Dionüszia szertartás, színházi nevelési programok is előtérbe kerülnek. Idén Improfesszor is kerestetik, ami egy vidám vetélkedőnek ígérkezik. A rendezvény október 5-én workshoppal zárul.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!