Klezmer-hangulatban: Zenei csemegék a Borfalu színpadán


2014-09-14 20:02:50  | cikk: mo  | 


Klezmer-hangulatban: Zenei csemegék a Borfalu színpadán   főképe
Amint a viharfelhők elvonultak máris többen ellátogattak a kastélyudvarra. A programban izgalmas zenei kavalkád szerepelt, hiszen kezdődött az operettel, aztán itt volt a Veszprémer Klezmer Band és hamarosan színpadra lép a számos műfajt egyetlen zenekarban megtestesítő Budapest Bár. A Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál változatos műsorokat kínáló borvasárnapján sokan kíváncsiak voltak a veszprémi klezmer csapat produkciójára. A kiváló népzenészekből álló együttes több ízben járt már Pápán, legutóbb a holokauszt áldozatainak emléknapján hallhatták őket a művészetbarátok a Zsinagógában. Ma azonban egészen más repertoárral álltak közönségük elé, hiszen a borozgatáshoz és a kulináris élvezetekhez szórakoztató, vidám zene dukál. A klezmer eredendően egyébként is báli, lakodalmi zene szerepét töltötte be – árulta el a zenekar vezetője. Barta János elmondta, a klezmer héber szó, és eredetileg hangszeres zenészt jelent, de az elnevezés ma már összeforrt a zenei műfaj meghatározásával. A veszprémi csapat a kelet-európai zsidó zenei hagyományokat kívánja feleleveníteni művészetével, erősen ragaszkodva az izraeli népzenei vonulathoz. A csaknem egy évtizedes múltra visszatekintő zenekar tudatosan marad a népzenei hangzásvilág útján, s nem tolódik el a zajos sikereket kecsegtető, elektromos hatásokkal tűzdelt, populáris zene irányába. Persze sikert így is könyvelhetnek, hiszen Magyarország, Szlovákia, Finnország és Észtország után az utóbbi időben gyakran koncerteztek Lengyelországban is.
A Veszprémer Klezmer Band tagjai a tőlük megszokott precizitással szólaltatták meg hangszereiket: a klarinét, a hegedű, a harmonika és a nagybőgő együttes játéka hűen tükrözte a tradicionális klezmer hangulatát.

A zenei műfajok kavalkádja folytatódik: nemsokára fellép a Budapest Bár. A füstös kávéházi hangulattal átitatott hangzásban felfedezhető a kuplé, a gypsy swing, a rock and roll, a reggae, az underground, a kuplé műfaja és még folytathatnánk a sort.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!