A Kálvária templom búcsúünnepe


2014-09-14 19:04:24  | cikk: Babos Petra  | 


A Kálvária templom búcsúünnepe főképe
A Kálvária templomban ezen a hétvégén tartották a búcsúi szentmisét. A búcsút mindig a szeptember 15-éhez legközelebbi hétvégén ünneplik, a Fájdalmas Anya Napján. Ilyenkor köszöntik a hívek a hétfájdalmú Szűz Anyát.
Dr. Mail József apát-plébános elmondta, a mai nap a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe is a katolikus egyházban. A két ünnep teológiailag is összefügg, hiszen Jézus a kereszthalálával váltott meg minket és a kereszthalál érdemei a Szűz Anyára is érvényesek.

1740-ben P. Mokkos József pálos szerzetes kérelemmel járult Gróf Esterházy Károly elé a város szélén felépítendő kálvária ügyében, amely a kb. 100 templom felépítését támogató gróf részéről beleegyezést és anyagi segítséget nyert. A domb a Golgota nevet kapta, s nevezetes az itt működött remeteségről is. 1754-ben fel is szentelték. A templomot 1791-ben kezdték építeni és a feljegyzések szerint 1795-ben szentelték fel, teljes egészében Esterházy építtette.
Az apát hozzáfűzte még, a vasárnap reggeli misén körbejárták az utcában lévő stációkat, közben a Fájdalmas Rózsafűzért mondták el a hívek. Ezt követően a résztvevők felmentek a Golgotára, ahol dr. Mail József megáldotta a városrészt, majd a templomban ünnepi szentmisén vettek részt.
Az ünnepélyes alkalom végén dr. Mail József megáldotta a nemrégiben elkészült 300 méternyi temetőkerítést is, ami 30 millió forintból, a hívek adományaiból készült el közel tíz év alatt. A múlt század végén épített kőkerítés már tönkrement, így vissza kellett állítani az eredeti formájára.
A misén az iraki üldözött keresztényekért is imádkoztak hívek - tudtuk meg az apát plébánostól.

Képek:

A stációkról:
Egyedülálló módon nem Krisztus szenvedéstörténetének 14 állomását, hanem a Rózsafüzér-imádság Fájdalmas Rózsafüzér részletének jeleneteit vetítik a látogató elé: 1. Aki érettünk vérrel verejtékezett, 2. Akit érettünk megostoroztak, 3. Akit érettünk tövissel megkoronáztak, 4. Aki érettünk a /nehéz/ keresztet hordozta, 5. Akit érettünk keresztre feszítettek. Ez a hely azóta búcsújáró hellyé is vált. 1950-ben aztán plébániai rangra emelkedett, azóta plébániatemplomként működik, dr. Mail József apát-plébános vezetésével. 
Forrás: templom.hu
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!