Játszóházak, alkotóműhely, fotószínház a borfesztiválon


2014-09-14 09:15:57  | cikk: Babos Petra  | 


Játszóházak, alkotóműhely, fotószínház a borfesztiválon főképe
A Pápai Csülök-, Cicege-, és Borfesztivál keretein belül minden évben gondolnak a szervezők a kisebbekre, a gyerekekre, akiket vidám játszóházakkal és alkotóházakkal várnak a programra. Idén is így történt. Szombat délután sokan kilátogattak az Esterházy-kastély udvarára, ahol számos játék és program várta az apróságokat.
Igazi kuriózumnak számított Kádár Ferkó Fotószínháza, amely előtt szinte mindig hosszú sor állt. A vándorfotográfus olyan értékes képeket készített az utókor számára digitális fényírójával, amelyek az 1900-as évekbe repítették vissza a látogatót.
Kádár Ferkótól megtudtuk, békéscsabaiak, de folyamatosan járják az országot és a Kárpát-medencét. Eddig az elmúlt 7 év alatt 45.000 emberről készítettek képet.
- 25-féle hátterünk van, népi és polgári egyaránt. Pápára most hármat hoztunk, egy szüretit, egy motorost és egy csárdaudvart. Ezek hatalmas fotók, amelyek elé a beöltözött emberek odaállnak, majd digitálisan megkapják a felvételeket a későbbiekben. Az időutazás során kicsik és nagyok egyaránt jól érzik magukat.
A vándorfotóstól megtudtuk, városunkban a legnépszerűbb háttér a szüreti volt, talán azért is, mert borfesztivál van, s itt a szüret ideje. De sokan fényképezkedtek a motoros háttér előtt egy igazi Csepel motorbiciklivel.

A jó hangulatú délután során az kastélyban a Levendula játszóházba invitálták a gyerekeket. Itt a kenyérsütés folyamatát mutatták be, természetesen kicsi cséplővel, vödrökkel, malomkővel, szitával és kemencével, amit ki is próbáltak a résztvevők. A sütés után megpihenhettek a babakonyhában a szorgos kis pékek.
Bordács Andrea, játszóházvezető kérdésünkre elmondta, hogy a játszóház rendszeresen kitelepül fesztiválokra, rendezvényekre, ahol a foglalkozás mindig nagy népszerűségnek örvend.

A fesztiválról a kézműves alkotóház sem hiányozhatott, amit a gyerekek mindig örömmel vesznek birtokba.
- Négy asztalon hatféle dekorációt készítünk. Lehet PET-palackból cicát, kála virágcsokrot, karkötőt, textilből baglyot és dugóból állatkákat készíteni.
A játszóházban a Bakonyalja Népművészeti Egyesület tagjai is közreműködtek.

Horváth Krisztina szüleivel látogatott el a borfesztiválra. Szombat délután megnézték a Békakirály című előadást, majd édesapjával együtt készítettek virágot a kislány édesanyjának közelgő születésnapjára. Kriszti elmondta még azt is, ettek cicegét tejföllel és sajttal, amit nagyon szeret, s az anyukája is gyakran csinál. A mosolygós lány ma is készül a rendezvényre, akkor a fotószínházban szeretne készíttetni egy szép emléket.

Az alkotó-és játszóház, valamint a fotószínház ma is várja az érdeklődőket 15 és 19 óra között az Esterházy-kastély földszintjén és udvarán.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!