Ízek kavalkádja a kastélyudvaron


2014-09-13 20:45:52  | cikk: mo  | 


Ízek kavalkádja a kastélyudvaron főképe
A borfesztivál idén megújult gasztronómiai kínálattal várja a látogatókat az Esterházy-kastély udvarán. A szervezők arra törekedtek, hogy az ízek forgatagában olyan ételek szerepeljenek, melyek némiképp tükrözik a város és a térség hagyományait. A kulináris élvezetek palettáján így méltán szerepel a cicege. A burgonyás ételt bár készítik országszerte, cicege néven csekély helyen ismerik. A nyersen reszelt krumpliból készült, zsírban kisütött étel hagyományos magyar eledel. A népi találékonyság mindig azzal egészítette ki, amihez éppen hozzá tudott jutni, tejföllel, sajttal, zöldség- vagy húsfélékkel.
Ugyancsak helye van a gasztronómiai palettán a csülöknek. Pápa tekintélyt parancsoló húsipari múltja előtti tisztelgésül mi más szerepelhetne még a kínálatban, ha nem egy olyan húsétel, amelynek alapanyagát helyben rengeteg módon dolgozzák fel.
Az ízek kavalkádjából persze nem maradhatnak ki az édességek, így a kürtős kalács, a kukoricaprósza vagy a kézzel nyújtott, vékony tésztából hajtogatott rétes.

A Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztiválon több helyen is lehetőség nyílik a kóstolásra, a belvárosi éttermek standjain számos finomság közül választhat a látogató. Orbán László mesterszakács elmondta, a cicege eredeti, a népi hagyományban gyökerező alapreceptjét megtartották, viszont számos feltéttel kínálják a vendégeknek. Az ízletes étel lehet sajtos és tejfölös, baconos vagy magyaros és „ahogy tetszik cicege”, azaz: amit a kedves vendég óhajt feltétként.
A csülkös ételeket szintén többféle módon készítik a borfesztiválon. A Pápai Hús 1913 Kft. által biztosított sertéshúsból készül csülökétel grillezve, zöldségekkel és káposztával is. Szintén a helyi néphagyományokat idézi a belvárosi bisztró pultjánál kapható édesség, a kukoricaprósza.
A mesterszakács elmondta, fontosnak tartják, hogy éttermükben a helyben termelt alapanyagokat használják fel, így a rendezvényen is ezt tartották szem előtt. A szakember elmondta, várakozásaik szerint a hétvégén közel 2000 kilogramm cicegét értékesítenek, a több standon árult csülökételekhez pedig tonnányi sertéshúst dolgoznak fel, melyet minden ételstand számára a pápai húsüzem biztosít.

Kovács László és csapata ugyancsak nagy gondot fordít arra, hogy az Esterházy-kastély udvarára látogatók ne távozhassanak üres gyomorral. A rengeteg variációban elkészített csülökételek közül bárki megtalálhatja az ízlelőbimbóinak megfelelőt. A borfesztiválra kitelepült belvárosi kávéház tulajdonosa elmondta, háromféle csülökpörköltet, velőset, vörösborosat és lecsósat kóstolhatnak a vendégek, de van pácolt csülök búzasörrel locsolva, és igencsak ízletes a csülkös batyu is, itt kenyértésztában kapjuk a főtt-füstölt hátsócsülköt. A standnál az édességről sem feledkeztek meg, hiszen többféle házi rétes közül válogathatnak az édesszájúak. A gazdag töltelékkel készült rétesek között van rumos-meggyes, tökös-mákos, sós káposztás, túrós mazsolás és vörösboros szilvás. Ezenkívül akad egy réteskülönlegesség is, amelynek töltelékét a tokaji borban párolt körte adja túróval összekeverve.

A fesztivál gasztronómiai vonulata tehát rendkívül gazdag, érdemes kihasználni a lehetőséget, hiszen a kastélyudvar még egy napig az ízek fellegvára marad, ahol megannyi módon elkészítve kóstolhatunk igencsak ízletes csülökételeket és persze cicecét.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!