Közgyűlés és borlovag avatás a Somlói Borrendnél


2014-09-13 13:13:57  | cikk: HuHa  | 


Közgyűlés és borlovag avatás a Somlói Borrendnél főképe
Évek óta hagyomány, hogy a borfesztiválhoz kapcsolódva tartja közgyűlését a Somlói Borrend. Így volt ez idén is, a közelmúltban egyesületté alakult szervezet pénteken este a Városháza aulájában rendezte meg a programot. A közgyűlésen részt vett Tálos Tamás és Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnöke, valamint Áldozó Tamás polgármester. A Somlói Borrend tagjait és a fesztivál megnyitójára érkező hazai borrendek képviselőit Unger Tamás, a Somlói Borrend nagymestere köszöntötte, majd az egyesület helyzetéről tájékoztatta a tagságot. Beszámolójában kitért arra, hogy az egyesületté alakulás nehézkes procedúráján túl van a szervezet és március 3-án a Veszprémi Törvényszék nyilvántartásba vette a Somlói Borrend Egyesületet, mellyel új lehetőségek nyíltak meg a somlói borok népszerűsítését és hagyományainak megőrzését zászlajára tűzött közösség előtt. Unger Tamás arról is szólt, fontosnak tartják, hogy aktívan közreműködjenek a környék gazdasági, idegenforgalmi céljainak megvalósulásában, a kulturális értékek gyarapításában. Mint mondta, szükséges a tagság megerősítése, új rendes és tiszteletbeli tagok csatlakozása, hiszen az egyesület csak így tud sikeresen működni és a Somlóért tenni, ugyanakkor várják a támogatók segítségét is. A somlói borokról szólva elmondta, örömmel látja, hogy a testes, savas borok mellett az utóbbi időben megjelentek a könnyedebb, gyümölcsös, fiatalos ízek, melyekkel szélesebb közönséget tudnak megszólítani és növelni a somlói borokat kedvelők táborát. Arról pedig, hogy a csülök, a cicege és a somlai miként fér meg egymással úgy nyilatkozott, a gasztronómia e három remeke kiválóan illik egymáshoz.
A rendezvényen Áldozó Tamás a bor és a turizmus összefonódásáról, a Somló Pápa idegenforgalmi kínálatában betöltött szerepéről beszélt előadásában, hangsúlyozva, a város évtizedek óta számít a Somlóhoz, a szőlőtermesztéshez és borkészítéshez kapcsolódó turisztikai lehetőségekre és a továbbiakban is az együttműködés és egymás erősítése a cél. Előadásban kiemelte, Pápán az elmúlt évtizedekben tízmilliárd forintnyi turisztikai célokat is szolgáló fejlesztés zajlott, a Somló és az ott működő borászatok pedig a maguk hagyományival, kultúrájával színesítik, teljesebbé teszik ezt a turisztikai desztinációt. Mint mondta, Pápán egyre több olyan rendezvény van, ahol a jóféle boroknak helye van és ezeket a rendezvényeket szeretnék a továbbiakban is megtartani.
A borrendi tanácskozáson a Nemzeti Agrárkamara képviseletében Pethő Krisztina a bormarketinggel, borturizmussal, borászattal kapcsolatban tartott előadást, kifejtve az ezzel kapcsolatos kormányzati elképzeléseket, az új fogyasztók megjelenéséhez kapcsolódó teendőket. Hangsúlyozta, a borfogyasztás ismét virágkorát éli, egyre több fiatal hódol a kulturált borfogyasztás élvezetének és ismét népszerűvé vált a fröccs is.
A somlói borászok összefogásának eddigi eredményeiről számolt be tájékoztatójában a Somlói Borok Boltjának tulajdonosa, Cartwright Éva, aki azokról a kezdeményezésekről beszélt, melyet közösen tettek meg az elmúlt években a Somló és a somlói borok népszerűsítése érdekében. Megemlítette az éjszakai pincelátogatás programját, a rompincék felújítását, a társadalmi munkában végzett tevékenységeket és azt, hogy a Somlói Borok boltja minden somlói palackos bornak helyet ad.
A Somlói Borrend közgyűlése ezúttal is borlovag avatással zárult. Idén két új borrendi tagot – Toldi Tamást, Devecser polgármesterét és Járóka Attilát – avattak borrendi taggá a sikeres próbatétel és eskü után.
A közgyűlést követően a Somlói Borrend tagjai és a fesztiválra érkező hazai borrendek képviselői együtt vonultak az Esterházy-kastély udvarára, a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál megnyitójára.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!