Borpéntek: Ízletes falatok, finom borok, kiváló programok


2014-09-12 22:15:43  | cikk: mo  | 


Borpéntek: Ízletes falatok, finom borok, kiváló programok főképe
Slágerdallamok és népi muzsika – e két műfaj uralta a színpadot borpénteken, a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál hivatalos nyitóceremóniájának napján. Délután a csángóföldi somoskai és budai művészeti csoportok műsora csalta az Esterházy-kastély udvarára az érdeklődőket, majd a Munkácsy Zenestúdió fiataljai vették elő örökzöld slágereiket. A nap további része aztán teljes egészében a folklór jegyében telt, egymást követték a színpadon a magas művészi értéket képviselő népzenei együttesek.

Különleges hangzásvilágával kiváló hangulatot teremtett a borozgatáshoz és a falatozáshoz a Kákics népi zenekar. Az izgalmas hangulatot számos, a paraszti világot idéző hangszer biztosította, az együttes tagjai előszeretettel játszanak bőrdudán, de megjelent a dél-alföldi tekerőlant, a citera, a moldvai tilinka, a kaval és a sültü vagy a hazánkban élő délszlávoktól átvett tambura is. Az 1997-ben, székesfehérvári fiatalokból alakult együttes tagjai tehetséggel megáldott zenészek, eleinte önmaguk szórakoztatására, az örömzenélés élménye miatt ragadtak hangszert. Később aztán egyre gyarapodó közönségük hatására ma rendszeresen koncerteznek, sőt a hazai műsorok mellett ecuadori, perui, olaszországi, ausztriai, németországi, szlovákiai, norvégiai és svédországi vendégszerepléseket tudhatnak maguk mögött.

Egy a magyar gasztronómiai értékeket középpontba állító rendezvényen sosem lehet elég a népi muzsikából. A Kiss Kata Zenekar ugyancsak a magyar népdalokat fogta csokorba pápai koncertjén. Az ötéves együttes egyedi módon ötvözi a magyar népzenét a pop és a jazz elemeivel, azonban zenéjük alapját az autentikus, tradicionális népzenei elemek képezik. Egyedülállóságuk abban rejlik, hogy a népdalfeldolgozások mellett a modernkor népzenéjének tekinthető műveket is szereznek. A Kiss Kata Zenekar nagy hangsúlyt helyez az interaktivitásra, koncertjeik gyakran spontán táncházban végződik. Fellépésük alkalmával ezúttal az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola kisdiákjai csábították táncra a rajongókat, a koncert végén pedig az erkelesekkel közösen hangzott el a Magyar vagyok című dal.

A Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál nyitóceremóniája a rendezvényen résztvevő 10 bor- és borlovagrend képviselőinek bevonulásával kezdődött. A megnyitón részt vett dr. Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő, Áldozó Tamás polgármester és Tálos Tamás, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnöke. A nyitóceremónián képviseltette magát a Tihany Vinitores Tychonienses Borrend, Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend, Noé Hegyi Szent István Borrend, Brindisi Szent Lőrinc Borrend, Keleti-Balatoni Borrend, Pannonhalmi Szent Márton Borrend, Balatonvin Borlovagrend, Police Borrend, Somlói Borrend és a Somló és Környéke Borút Egyesület.
A programon Áldozó Tamás felidézte a borfesztivál előzményeit, majd azt hangsúlyozta, a rendezvény mostanra nőtte ki magát igazán, bővült a gasztronómiai kínálat és a kulturális programok is méltóak egy igazi fesztiválhoz. A polgármester köszöntő szavaival arra biztatott mindenkit, bátran kóstolják végig a programsorozat gasztronómiai kínálatát.
Tálos Tamás elismeréssel szólt a borfesztiválról. A Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnöke elmondta, örömmel látja a pápai rendezvény fejlődését évről-évre.
Unger Tamás, a Somlói Borrend nagymestere a hivatalos megnyitón arról szólt, az alapítók 22 évvel ezelőtt arra esküdtek fel, hogy a világ bármely pontján népszerűsítik a somlói bort. A borrend ma már egyesületként működik, így a tagok még hitelesebben képviselhetik megfogalmazott missziójukat. Unger Tamás bemutatta az újonnan avatott borlovagokat is, Toldi Tamás, Devecser polgármestere és Járóka Attila személyében.
A megnyitó ünnepségen közreműködött a Brezza D' Barocco kamarakórus, valamint Kossuth Gergő és csapata.

A folklórműsorok legszínvonalasabb produkciója volt a Magyar Állami Népi Együttes Magyar rapszódia című bemutatója. A több, mint hat évtizedes múltra visszatekintő Magyar Állami Népi Együttes a magyar nyelvterület néptáncának és népzenéjének színpadi formában való továbbadását tűzte zászlajára. A pápai közönséget a Magyar rapszódia című darabjával hódította meg, mely előadás az elmúlt években az együttes műhelyében készült koreográfiák tematikus válogatása. Kökény Richárd érdeklődésünkre elmondta, az Amerika alcímet viselő produkcióval tavaly három hónapos észak-amerikai turnéra indultak: december közepéig az Egyesült Államokban és Kanadában több mint 70 helyszínen mutatták be a műsort. A tánckar-vezető hozzátette, a népi együttesnek 40 tagja van, közülük több mint harmincan szerepeltek a produkcióban, táncosok, zenészek és egy énekes. A Magyar rapszódia, a rapszódia műfajából kiindulva mély érzelmeket közvetít, a darabra a szenvedélyek hullámzása, a dinamizmus, az elegancia, a lírai és komor hangvételű tételek váltakozása jellemző.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!