Határon túli vendégek a borfesztiválon


2014-09-12 18:49:59  | cikk: Babos Petra  | 


Határon túli vendégek a borfesztiválon főképe
A Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál idei határon túlról érkező vendég fellépői Erdélyből, Borszékről és Somoskáról jöttek. Csütörtök este a borszéki DNS zenekar népszerű pop és rock slágerekkel szórakoztatta a közönséget. A zenekar 2009-ben alakult. A Hargita megyei Borszékről érkeztek városunkba, a Főnix zenekar meghívására.
- Nagyon örülünk, hogy itt lehetünk Pápán, ez egy nagyon szép város, már sokat hallottunk róla. A csapat öt tagból áll, s a DNS nevet kapta, mivel mindig feldolgozásokat adnunk elő, vagyis örököljük a dallamokat, ezért vagyunk mi a DNS. A nevünk spontán jött, könnyű, mindenki számára kiejthető és megjegyezhető név ez. Mi elsősorban könnyűzenét játszunk, nagyrészt XX. századi dalok átiratait, néha egyéni megoldásokkal. Fontosnak tartjuk, hogy amit előadunk, az elfogadható legyen minél több ember számára. Szívesen játszunk AC/DC-t, Republicot, Bikinit és Rúzsa Magdi dalokat is. Kedvenc számunk a „Nem akarok férjhez menni”, ez az erdélyiek körében nagyon népszerű - mesélte Pop Annamária, a zenekar énekese.
A fiatal művész elmondta, a héten már jártak Abán is, ami Borszék testvérvárosa, majd Pápára jöttek, és hétfőn utaznak is vissza. Pop Annamária hozzátette, az egyhetes kirándulásuk során ellátogatnak a Somlóra, a Várkertfürdőbe, illetve a várost is megtekintik.
És ha már borfesztivál, a csapat szereti a borokat is, bár Erdélyben inkább a szilvapálinka a kedvelt, de azért itt is megkóstolják a kínálatot, hiszen nagyon jókat hallottak a környék nedűiről.

Borpénteken délután a somoskaiak gyönyörű éneke és lendületes tánca töltötte be a borfalut. Pápa Város Önkormányzata meghívására Csángóföldről érkezett a somoskai és a budai gyerek- és felnőtt hagyományőrző csoport, akik népdalokkal és néptáncokkal lepték meg a közönséget. Az erdélyi csoport a pápaiak körében már ismerős lehet, hiszen adventkor is felléptek már, valamint a néptánctalálkozón is bemutatkoztak.
Benke Paulina, a csoport vezetője kérdésünkre elmondta, már harmadik alkalommal érkeztek városunkba, és szívesen jönnek. A 38 fős vegyes csoport tegnap érkezett és vasárnap reggel hagyja majd el Pápát.
- Áldozó Tamás és Rádi Róbert hívtak meg minket a pápai borfesztiválra, amit ezúton is nagyon köszönünk. Igazán színvonalas ez a rendezvény, nálunk ilyen nincsen. Reméljük, este meg tudjuk kóstolni az itteni borokat, amelyekről csupa jót hallottunk. A cicegét egyáltalán nem ismerjük, így nem is tudjuk milyen, de mindenképpen megkóstoljuk azt is. Nálunk is van hasonló, de mi pánkónak nevezzük, pityókából, lisztből készítjük. A csülök nagyon jó, mi is szoktunk olyat csinálni, de az ittenire is kíváncsiak vagyunk - mesélte mosolyogva.
- Ma délelőtt a Várkertfürdőben voltunk, amit rendkívül kedvelünk. Utána egy rövid városnézést tettünk, majd jöttünk is a fesztiválra. Holnap hasonló program vár ránk, mint a mai napon - tette hozzá a csoport vezetője.
Benke Paulinától megtudtuk, műsorukban magyarul énekelnek, amit az idősektől tanultak. A táncokat is ők tanították nekik, gyakorlatilag ezen nőttek fel. Remélik, a pápaiaknak is tetszik majd az összeállításuk, s a műsoruk végén táncra is perdülnek.
Benke Sárika Mária már harmadszor látogatott el városunkba. A kislány szeret Pápára jönni, tetszik neki a város és a fürdő is, ahol csúszdázni és úszni szokott.
A somoskaiak műsora holnap 15 órától ismét megtekinthető az Esterházy-kastély udvarán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!