Vállalkozói startnapot szervezett az inkubátorházat létesítő vállalkozás


2014-09-11 23:10:46  | cikk: HuHa  | 


Vállalkozói startnapot szervezett az inkubátorházat létesítő vállalkozás főképe
Az Acsády Ignác Szakképző Iskolában tartott pályaorientációs nap után szerdán vállalkozói startnapra hívta a város és környékének kisvállalkozóit a Kiss Universal Kft. Mint korábban már hírt adtunk róla, a társaság inkubátorházat létesít Pápán az Ipari Parkban, a rendezvényeket az európai uniós és hazai támogatással megvalósuló beruházás részeként szervezték meg azzal a céllal, hogy bemutassák az inkubátorház szolgáltatásait és tájékoztassák a résztvevőket a kisvállalkozókat érintő aktuális témákról.
Az Ipartestületi Székházban tartott találkozóról Eszenyi László projektmenedzser elmondta, igyekeztek olyan előadásokat választani a vállalkozói startnapra, melyek közvetlenül érintik a meghívottakat, így a helyi munkaerő-piaci helyzetről, az önkormányzat mikro-, kis- és középvállalkozásokat segítő törekvéseiről, a munkahely teremtési- és megőrzési támogatásokról, a Széchenyi Kártyáról és a kisvállalkozói hitelekről is szó esett a rendezvényen.
A résztvevőket dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte, aki beszédében átfogó képet adott a város gazdasági és munkaerő-piaci helyzetéről, hangsúlyozva, az elmúlt hónapokban jelentősen átalakult, kétarcúvá vált a pápai munkaerő-piac. A nyilvántartott álláskeresők száma kilencszáz fő körüli, ugyanakkor néhány nagy gazdasági társaság azzal a problémával küzd, hogy Pápáról és környékéről nem tudja biztosítani munkaerő igényét, az egyik gyárba Szlovákiából toboroznak dolgozókat pápai munkahelyre. A városvezető elismerte, míg például a nagy autóipari beszállító cégek jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt időszakban, addig a kisvállalkozások még mindig a válság okozta nehézségekkel küzdenek, éppen ezért a város készülő gazdasági stratégiájában a fő hangsúlyt a kis- és középvállalkozások megerősítésének támogatására fektetik. Kitért arra is, a cél, hogy a helyi gazdaság a nagyobb hozzáadott érték irányába mozduljon el, ennek pedig előfeltétele a szakképzettség növelése a városban.
A gazdaságfejlesztési stratégiáról részletesen Unger Tamás beszélt a jelenlévőknek. Az alpolgármester kiemelte, a város számára rendkívül fontosak a kis- és középvállalkozások.
-A stratégia fő érintettjei a mikro-, kis- és középvállalkozások. A stratégia kidolgozásakor felmérve a jelenlegi helyzetet, olyan célrendszert és eszközrendszert alakítottunk ki, mely garantálhatja a helyi vállalkozások fejlődését – fogalmazott. Hozzátette, a kisvállalkozások jelenleg hihetetlen információhiánnyal küzdenek, e téren a pályázati pénzekhez való hozzáféréssel kapcsolatos információk hiánya, a humánerőforrás hiány, a technológiai információk hiánya egyaránt fellelhető. Ezért az önkormányzat legfontosabb célkitűzéseinek egyike, hogy információkkal segítse a vállalkozásokat. A gazdaságfejlesztési stratégiát kidolgozó szakemberek egy motiváló, ösztönző rendszer kifejlesztését is meghatározták, melyet képzési kreditrendszerben próbálnak megvalósítani, amit akár iparűzési adó kedvezménnyel is össze lehet kapcsolni.
-A város számára az a fontos, hogy a helyi kisvállalkozások információhoz jussanak, fejlődjenek és ehhez akár kedvezményeket is igénybe tudjanak venni – mondta. Unger Tamás hírportálunknak arról is szólt, az inkubátorház létesítése nagyon fontos, hiszen azoknak a nehézségeknek a megoldásában segít, amivel az induló kisvállalkozások küzdenek.
A vállalkozói startnapon az Inkubátorház Pápán című európai uniós projekttel is megismerkedhettek a résztvevők.
-Részünkről ez a rendezvény egy bemutatkozás a város iparosainak, kisvállalkozóinak. Szeretnénk megismertetni a városban működő vállalkozásokat az inkubátorház tevékenységével, azzal, hogy milyen módon tud segíteni az ifjú vállalkozóknak, hogy mivel tud hozzájárulni egy vállalkozó munkájához – mondta el előadásáról Eszenyi László, a rendezvényt szervező cég projektmenedzsere. Mint mondta, az inkubátorház célja, hogy segítse az induló vállalkozásokat munkájuk elvégzésében, segítse elkerülni azokat a buktatókat, melyekkel egy induló vállalkozás szembesülhet és át tudják lépni azt a határt, ami egy jól működő vállalkozás és egy bukott vállalkozás között húzódik. Mindehhez tanácsadói, információs és személyre szabott szolgáltatásokat nyújtanak a hamarosan elkészülő inkubátorházban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!