Külföldi diákok a magyar iskolapadokban


2014-09-10 12:00:13  | cikk: mo  | 


Külföldi diákok a magyar iskolapadokban főképe
Újabb külföldi cserediákok érkeztek Pápára. A 15-19 éves két thai és egy török diák az AFS nemzetközi csereprogram keretében tanul városunkban. Mindhárman a Türr István Gimnáziumba járnak és fogadócsaládoknál laknak. Az önkéntes alapon működő szervezet gyakran szervez programokat a fiataloknak, a napokban például városnézésre invitálták az önkéntesek a külföldi lányokat. Sétáltak a Fő téren, megtekintették a Kékfestő Múzeumot, jártak a Várkertben és a Várkertfürdőnél. A közös programok fő mozgatórugója azonban az ismerkedés a magyar fiatalokkal: egymás szokásainak, kultúrájának megismerése. Ezt a célt szolgálja a heti rendszerességgel megszervezett angol klub is. A Türr-gimnáziumban minden pénteken 14 órától várja a közösségi program az érdeklődő fiatalokat, ahol angol nyelven beszélgethetnek a külföldi vendégdiákokkal.

Beller Zsuzsanna, az AFS Magyarország pápai körzetének elnöke elmondta, a csereprogram kiváló lehetőséget biztosít a fiataloknak arra, hogy világot lássanak, ismerkedjenek más kultúrákkal és nyelveket tanuljanak. Ebben a tanévben 107 külföldi diák érkezett Magyarországra a világ számos pontjáról. A lehetőség azonban a magyar tanulók előtt is nyitva áll. Beller Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra, hogy várják azoknak a diákoknak a jelentkezését, akik szívesen eltöltenének egy évet külföldön. A körzetelnök hozzátette azt is, pápai családok is jelentkezhetnek, akik szívesen látnának vendégül külföldi diákot otthonukban, hiszen várhatóan még érkeznek fiatalok a városba.

Képek:

Az AFS egy nemzetközi, önkéntes alapon működő, kormányoktól és vallásoktól független, nem profitorientált szervezet, mely interkulturális tanuláshoz nyújt lehetőséget, ezzel is segítve az embereket, hogy elsajátítsák azt a tudást, képességet és megértést, mely egy igazságosabb és békésebb világ megteremtéséhez szükséges. Az AFS a világ egyik legnagyobb, legrégebbi diákcsere szervezete. Olyan programokat kínál diákok számára, melyek külföldön 3-tól 11 hónapig terjedő tanulást és tartózkodást tesznek lehetővé. A programok idejére a fiatalok fogadó családoknál kerülnek elhelyezésre és életkoruknak megfelelő iskolába járnak. Több mint 80 ország közül választható célország, mivel az AFS nemzetközi szervezetében a világ minden kontinensén vannak partner tagországok.
A magyarországi középiskolák 1990 óta biztosítják a hátteret az AFS programjaihoz. Az iskolák részvétele elengedhetetlen a diákok programjának sikerességéhez, hiszen keretet adva a diák napjainak, a magyar kultúrával, a magyar nyelvvel és a magyar diáktársakkal való ismerkedésre is lehetőséget biztosítanak. A diákok a napjaik nagy részét az iskolában töltik, az itt látott, tapasztalt dolgok meghatározzák jó vagy rossz közérzetüket, befolyásolják azt a képet, amit magukkal visznek az AFS-ről, az országunkról, amikor visszatérnek hazájukba. Az AFS Magyarország céljai között nem csak az szerepel, hogy a diák beilleszkedjen az iskolába és jól érezze magát az intézményben, hanem az is, hogy az iskola is minél többet profitáljon a külföldi diákok fogadásából.

(afs.hu)
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!