Bemutatta gazdaságélénkítési programját a baloldali együttműködés


2014-09-10 08:51:21  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Bemutatta gazdaságélénkítési programját a baloldali együttműködés főképe
A gazdaságélénkítésre irányuló elképzeléseivel kezdte meg programja ismertetését a Magyar Szocialista Párt, az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért által alkotott baloldali együttműködés. A témáról Grőber Attila polgármesterjelölt a helyi MSZP-irodában tartott sajtótájékoztatót kedden délután.
– Ahhoz, hogy egy valódi gazdaságélénkítési programot végre tudjunk hajtani, három feltételnek kell egybeesnie. Az egyiket keretfeltételeknek nevezem. Ezek többnyire a mi tudásunkon, a mi hatókörünkön kívül vannak, ezek makrogazdasági folyamatok, azonban figyelembe kell vennünk őket. Ilyen például az árfolyam vagy a gazdasági mutatók kérdése. A másik a peremfeltételek, amikre ugyan nincsen teljes ráhatásunk, de részben a mi hatókörünkben vannak. Ezek között találjuk a következő évek elsődleges feladatait, a 83-as út fejlesztését, felújítását, valamint a vasút villamosítását. Végül vannak az önerős feltételek, amiket saját magunk képesek vagyunk hozzátenni a város gazdasági fejlődéséhez – fogalmazott Grőber Attila.
A baloldali polgármesterjelölt a gazdaságélénkítési programjában öt alapvető elemet hirdetett meg. Ezek között az első a pontos és precíz helyzetfelmérés a jelenlegi pápai munkaerő-piaci viszonyokról. – Önmagában a munkanélküliek számának csökkenése vagy növekedése nem adja vissza a munkaerő-piaci viszonyokat. Ahhoz, hogy tervezni tudjunk a következő évre, legalább négy adattal kellene rendelkeznünk – hangsúlyozta. Mint mondta, ismernünk kell a munkanélküliek, a közmunkában foglalkoztatottak, az ingázó munkavállalók, illetve a külföldön dolgozó pápaiak számát. Hozzátette, fontos kérdésnek számít az is, hogy Pápán milyen a foglalkoztatottak anyagi megbecsültsége. Ezzel kapcsolatban Grőber Attila megjegyezte: Veszprém megye tíz járása közül a jövedelmi viszonyokat tekintve a pápai járás a nyolcadik helyen áll.
A program második eleme egy gazdasági kabinet létrehozása, melynek négy alapvető feladata lenne: a gazdasági folyamatok irányítása, egy gazdasági szolgáltató iroda működtetése, gazdasági akciótervek kidolgozása, továbbá marketingtevékenység folytatása. A harmadik pont a gazdasági szolgáltató iroda létrehozása abból a célból, hogy a Pápán működő kis- és középvállalkozókat támogassa. Az iroda segítene kiigazodni a pályázati rendszerben és sikeresen pályázni. Negyedik elemként a Pápai Ipari Park fejlesztését jelölte meg Grőber Attila, míg az ötödik pont az iparűzési adó rendszerének újragondolása lenne. – Az iparűzési adót fizetők számára lehetővé kell tenni, hogy ebből az adóból kedvezményt kapjanak, ha vállalják, hogy több embert foglalkoztatnak, azaz munkahelyeket teremtenek – közölte a polgármester-jelölt.
Grőber Attila kiemelte: arra ösztönöz mindenkit, véleményezze a programjukat, alakuljon ki körülötte diskurzus.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!