Biztonságosan közlekedni... - A héten Pápán állomásozik az Autóklub kamionja


2014-09-09 13:15:02  | cikk: mo  | 


Biztonságosan közlekedni... - A héten Pápán állomásozik az Autóklub kamionja főképe
Interaktív közlekedésbiztonsági oktatás, gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályok ismertetése, kerékpáros ügyességi pálya, „részeg szemüveg”, motoros közlekedésbiztonsági program, fékhatás-mérés – mindez a város szélén, a borsosgyőri kivezető szakaszon található áruházlánc parkolójában várja egy héten át az érdeklődőket. A Magyar Autóklub országjáró kamionja már nem először parkol Pápán, a 2006 óta futó, Biztonságosan közlekedni egy életúton elnevezésű közlekedésbiztonsági programot már több alkalommal elhozták városunkba. Az egy hét alatt a szervezett iskolai programokon kívül a szülők is kipróbálhatják, fejleszthetik tudásukat. A gyermekek a valós életnek megfelelő, a gyakorlatban előforduló veszélyhelyzetekkel ismerkedhetnek meg, kiemelve azokat a fizikai törvényszerűségeket, amelyeknek megsértése óhatatlanul balesethez vezethet. A gyalogos és kerékpáros közlekedés fontos szabályainak, fizikai törvényszerűségeinek ismertetésével, filmvetítéssel egybekötött ismeretanyagok megtekintésével kezdődik a program, majd természetesen a tanultakat a gyakorlatban is megtapasztalhatják a gyerekek, azon a kerékpáros ügyességi pályán vagy abban a speciálisan átalakított járműben, amelyben a vezető melletti ülésen ülve egy adott jelre maga a gyermek fékezheti le a felnőtt által vezetett kocsit. Természetesen a gyerekek „tanítása” mellett a felnőttek vezetéstechnikai továbbképzése is a program egyik fontos pontja. A programra éppen ezért nemcsak a fiatalokat, hanem a felnőtteket, sőt az idősebb korosztályt is várják.

A program nyitóceremóniáján Áldozó Tamás köszönetét fejezte ki a Magyar Autóklubnak, hogy idén is elhozta a városba különleges programját. A polgármester hangsúlyozta, közlekedni nagy felelősség, legyen szó gyalogosról, kerékpárosról vagy járművezetőről. A városvezető a szabályok betartására és a másokra történő odafigyelésre hívta fel a figyelmet, majd elismeréssel szólt a maihoz hasonló programokról, hiszen ezek folyton erősítik bennünk, hogy a közlekedés felelősségét mindig szem előtt kell tartanunk.

Szappan Csaba rendőralezredes azt hangsúlyozta, a Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén érdemben nem változott a baleseti helyzetkép. A rendőrkapitány azonban kiemelte azt is, hogy az év első felében 8 ember azért halt meg, mert valamit elvétettek, nem helyesen közlekedtek. A biztonságos és helyes közlekedést mindig a jármű, az útviszonyok és az ember viszonylatában kell érteni – emelte ki a kapitány.
- Ha ez egységes, jó rendszert alkot, akkor kisebb az esély arra, hogy baleset következik be. Ezekkel a balesetmegelőzési programokkal elsősorban az emberi tényezőket próbáljuk fejleszteni – fogalmazott Szappan Csaba, majd szólt arról is, a város sajátosságai közé tartozik, hogy sűrű az úthálózat és sok a kerékpáros. Utóbbi tekintetében örömünkre szolgál, hogy a városvezetés sokat tett azért az elmúlt években, hogy minél több kerékpárút épüljön a városban.

Egyházi Andrea tankerület-igazgató elmondta, a Magyar Autóklub megkeresésére igyekeztek minden oktatási intézményt megszólítani, melyek éltek is a program megismerésének lehetőségével. Egyházi Andrea megjegyezte, az interaktív és játékos tanulási folyamat kiváló eszköz arra, hogy bevezesse a fiatalokat a közlekedés cseppet sem veszélytelen rejtelmeibe. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ közreműködésével a héten többszáz diák sajátíthatja el a közlekedés szabályait.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!