A Ferences templom búcsúján Megyesi Ferenc újmisés pap celebrált


2014-09-08 07:32:52  | cikk: Babos Petra  | 


A Ferences templom búcsúján Megyesi Ferenc újmisés pap celebrált főképe
Ma este tartották a Ferences templom búcsúját. Az ünnepi szentmisét Megyesi Ferenc újmisés atya celebrálta, aki nemrégiben érkezett városunkba. A város ékszerdobozának tartott kis templom zsúfolásig telt hívekkel.
Assisi Szent Ferenc követőit, a ferenceseket a Garai-család telepítette Pápára a 15. század közepén. 1559-ben a protestáns Török Ferenc földesúr azonban elűzte őket, és csak 100 évvel később, 1660-ban tértek vissza. Az akkori katolikus földesúr, gróf Esterházy Ferenc építtette fel a ma is álló templomot 1678-1680 között.
Minden templomnak van egy védőszentje, a barokk Ferences templomé a Boldogságos Szűz Mária, Jézus Krisztus édesanyja. Szeptember 8-a Kisboldogasszony, Mária születésének ünnepe, aki a templom védőszentje.
Az újmisés papot az érsek augusztusban helyezte ide Pápára, első állomására.
A fiatal káplán elmondta, érettségi után műszaki vonalon tanult tovább, majd a későbbiekben felvételizett a Veszprémi Érseki és Hittudományi Főiskolára. Közben egy évig hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozott, amikor rávilágította az Isten arra, hogy mit is vár el tőle. A szemináriumok során egy eszménykép élt benne a papságról, de ebben az egy évben megtapasztalta, hogy milyen emberi sorsok vannak körülöttünk. Ekkor érezte igazán úgy, hogy a papság lesz az ő hivatása – fogalmazott.
- Legfontosabb feladatomnak azt tekintem, hogy a gyerekeket és az ifjúságot megszólítsam.
Öröm számomra, hogy Pápára kerültem, hiszen itt katolikus iskola és óvoda is működik. De emellett sok más nevelőintézmény is van. A papság korosztálya elöregedő, de amikor a fiatalok találkoznak egy hasonló korú fiatallal, mint ők, akkor egészen máshogy állnak ehhez a kérdéshez. Természetesen a prédikációim minden korosztálynak szólnak, mindenkit szeretnék megszólítani. A küldetésem mindenkié - mondta Megyesi Ferenc.
- A katolikus iskolában tanítok, de mellette a lelkipásztori teendőimet is végzem. Tartok bibliaórát, felnőtteknek hittant, minden csütörtökön és pénteken esténként. Csütörtök este olyan beszélgetésre hívok mindenkit, melyben az isten és ember kapcsolatáról elmélkedünk. Pénteken a bibliaórán a vasárnapi evangéliumi szakaszt beszéljük meg, ekkor kérdéseket tehetnek fel nekem a testvérek. Fontos még elmondanom, hogy van egy kisebb ifjúsági, gimnazista csoportom. Nagyon örülök, hogy eljárnak hozzám, s el merik mondani, hogy ők hisznek Istenben és járnak templomba - tette hozzá az újmisés.
A Szent István Plébánia káplánja elmondta még, az újjá szentelt pap egy évig újmisés, vagyis a papszentelés után új miséket mondhat. E különleges alkalom mindig nagy ünnep egy pap számára.
- Nagyon fontosnak tartom a kölcsönös szeretetet, ami az Istentől fakad. Isten megmutatja hogyan is kell szeretni, vagy mi is a szeretet legfőbb mondanivalója, vagyis a teljes önátadás. Tanuljunk Jézustól, hiszen csak így javíthatunk a saját életünkön - zárta gondolatait Megyesi Ferenc.
Az ünnepi program az újmisés pap áldásával zárult.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!