Színes programok a Forrás Napján


2014-09-07 11:54:43  | cikk: Babos Petra  | 


Színes programok a Forrás Napján főképe
Hagyományteremtő szándékkal szervezték meg a Forrás Napját Pápa-Tapolcafőn tegnap. A rendezvény apropója az volt, hogy tavaly, vagyis 2013. szeptember 7-én avatták fel a Forrás Tanösvényen a malomkereket. Azóta szeptember első szombatja a Forrás Napja lett. A tapolcafői program a 800 éves Pápa tiszteletére szervezett rendezvénysorozat egyik eleme volt.
A program a kora reggeli órákban kezdődött, amikor is 10 csapat készített gulyást vagy pörköltet. A barátságtalan, esős idő ellenére mégis sokan kilátogattak a rendezvényre.
Az égiek aztán később már kegyesek voltak a szervezőkhöz, délutánra elállt az eső, így még többen jöttek ki a játszótérre, ahol megebédelhettek és számos szórakoztató programon vehettek részt.

A hálaadó istentisztelet után a tapolcafői óvodások vidám műsorát láthatták az érdeklődők, majd a Tapolcafői Forrás Népdalkör örvendeztette meg a közönséget.
Ezt követően a játszótér két új elemének avatása következett, melyeket Zsegraics Gyula önkormányzati képviselő adott át a gyerekeknek. Az egyik egy egyensúlyfejlesztő, a másik pedig egy mozgáskoordinációs játék, mely Pápa Város Önkormányzatának költségvetéséből, 2.000.000 Ft támogatással került a játszótérre. A tapolcafői játszóteret a helyiek mindig szívesen használják, de gyakran átutazóban lévő családok is igénybe veszik.
- Nagy örömünkre szolgált, hogy a Forrás Napja Pápa város 800 éves jubileumi rendezvényéhez kapcsolódhatott. Hagyományteremtő szándékkal szerveztük meg, terveink szerint évente felváltva a szüreti felvonulással tartanánk meg.

A tapolcafőiek mindig is szívügyüknek tekintették a Tapolcát. A Tapolcafői Kertbarát Kör Közhasznú Egyesület elnökének, Horváth Endrének a javaslatára a Tapolca források újbóli feltörése alkalmából 2010-ben társadalmi munka keretében a kör tagjai megtisztították a Tapolca patak körülbelül 600 m hosszúságú szakaszát. A megtisztított patak környéke az Örvénytóval olyan gyönyörű és különleges látványt nyújt, hogy a kör egy tanösvény kialakítására tett javaslatot. A Tapolcafői Forrás Tanösvényt 2011. március 22-én, a víz világnapján adták át. Azóta továbbfejlesztették és bővítették: 2011 őszén egy ivókúttal, három garnitúra asztallal és paddal, de egy szalonnasütőt is birtokba vehettek a tapolcafőiek. Tavaly, szeptember 7-én egy malomkerékkel bővült a festői környezetben lévő tanösvény.

A délelőtt folyamán játékos vetélkedőn mérhették össze tudásukat a családok a tanösvényen, majd a művelődési házban megtekinthették a rajzpályázat győztes alkotásait és az ötéves kertbarát kör fotóiból összeállított anyagot.
A délután során számos színpadi produkció várta a kicsiket és nagyokat egyaránt. Nagy sikert aratott a Nagygyimóti Bor-és Kertbarát Kör Dél-Amerikai Zenék című vidám produkciója, ahol indiánnak öltöztek a szereplők. Őket a Tarisznyások zenekar követte, akik interaktív összeállítással szórakoztatták a jelenlevőket. A Három Grácia közkedvelt operett slágereket hozott el a tapolcafőieknek, amit együtt énekeltek a közönséggel.
A Forrás Napján felléptek a tardoskeddiek is, akik színvonalas népdal összeállítást és dudanótákat hoztak, a Zengős Négyes citerazenekar és a Fehér Akác asszonykórus, férfi zenekar közreműködésében.
- Szívesen jöttünk Tapolcafőre, ahol másodszor járunk. Személyes kapcsolat révén jött létre ez a barátság a két település között. A tapolcafői Kiss Ernő és a tardoskeddi Fekete László évtizedekkel ezelőtt együtt dolgoztak, így szövődött barátság köztük, ami azóta is virágzik. A tapolcafőiek is gyakran látogatnak Tardoskeddre. Tavaly a malomkerék átadásakor már jártunk itt, nagyon tetszett mindannyiunknak a tanösvény, igazán szépen rendbe hozták a helyiek, öröm rajta sétálni. Természetesen megkóstoltuk a forrásvizet, ami finom és hideg volt. Reméljük, a barátság tovább folytatódik, s hamarosan újra találkozhatunk - mondta hírportálunknak Bara Mihály, a tardoskeddi férfi énekkar egyik tagja.

A jó hangulatú délután során felléptek a nagydémi Zumba Nagyik, a magyargencsi Csárdáscsokor Dalkör és a JMSZK Vadvirág Néptáncegyüttes is.
Az estét Bagi Iván és Nacsa Olivér humoristák műsora követte, akik többek között Gyurcsány Ferencet, Orbán Viktort, Uri Gellert, Győzikét, Korda Györgyöt, Tom Jonest és Pataki Attilát parodizálták.
A Forrás Napján Áldozó Tamás polgármester a Tapolcafői Kertbarát Körtől egy üveg palackozott bort és egy poharat kapott ajándékba, melyen a malomkerék látható, valamint egy oklevelet, megköszönve ezzel is a sok segítséget és támogatást a rendezvény megvalósításához.
A polgármester elmondta, a város 800 éves jubileumán nagyon fontos visszaemlékezni arra, hogy hogyan is jött létre a város.
- Így jutunk el oda, hogy a források környékén elkezdtek malmokat építeni, ahol majorságok jöttek létre, majd városok is. Ennek a víznek, vagyis a Tapolcának köszönhetjük, hogy most itt lehetünk. Köszönöm a Tapolcafői Kertbarát Körnek, hogy a tanösvényt elkészítették, s máig is szívügyüknek tekintik a sorsát - mondta a városvezető.
A rendezvény a késő esti órákban a Holdviola zenekar összeállításával zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!