Hamarosan elkészül a marionett bábszínház az Esterházy-kastélyban


2014-09-05 21:24:28  | cikk: Babos Petra  | 


Hamarosan elkészül a marionett bábszínház az Esterházy-kastélyban főképe
Mint arról már korábban hírt adtunk, a pápai Esterházy-kastély rekonstrukciójának egyik látványelemeként az országban szinte egyedülállóan barokk marionett bábszínházat alakítanak ki az impozáns épület nyugati szárnyában. A nagyszabású projekt ezen pályázatát a már jól ismert Pegazus Színház nyerte el. A részletekről Végh Zsolt igazgató számolt be hírportálunknak.
- Színházunk sikerrel pályázott a különleges látványelem kialakítására. A barokk marionett bábszínház ötlete mindenkinek nagyon tetszett, így hát bele is fogtunk a munkába. A kornak ugyanis a marionett színház volt az egyik legnépszerűbb szórakozási formája. A marionett a főúri színjátszás fontos eleme volt, mivel az ünnepeken, jeles napokon és különböző mulatságokon nem nélkülözhették a báboperetteket, marionettdarabokat sem. Ezen előadások számára az Esterházyak külön színházépületet is emeltettek - mondta Végh Zsolt.
Az előkészületek már javában zajlanak, hiszen a kastélyban gőzerővel folyik a termek kialakítása, de a Pegazus Színház társulata is jócskán kiveszi a részét a munkából. A társulat vezetői pontos és precíz tervrajzokat készítettek a bábok méretéről, formájáról, kinézetéről, mozgásukról, a tagok pedig aranyozzák a díszletet. A marionett bábszínház működéséhez 17 darab, fából faragott, barokk ruhába öltöztetett báb is szükséges. Ezek 70 és 50 centiméteresek. A bábok az Esterházy családot ábrázolják, lesz inas, udvaribolond, komorna, báró-és grófnő.
A gyönyörű bábok ruhái Csutiné Rozmán Csilla keze munkáját dicsérik.
- A kastély nyugati szárnyában alakítottuk ki a marionett színházat. A szakmai egységek egyike például az öltöző, amelyben három csodás életnagyságú bábu lesz látható, természetesen barokk ruhában. Így a látogató jobban el tudja képzelni, hogyan is készültek az előadásra a színészek. Az asztalon lesz fésű, ékszer és horgolt kesztyű is. Az öltözőből a színháztérbe lehet majd eljutni. Mivel a XXI. században vagyunk, ezért a kor kihívásainak megfelelő színház épül, modern világítással és hangtechnikával. A bábok mozgatását szintén modern módszerekkel oldjuk meg. A színpadon túl lesz a nézőtér, ahol majd kis taburetteken, zsámolyokon lehet helyet foglalni. Az előadások körülbelül fél órásak lesznek. A fogadó tér mögött pedig módszertani foglalkoztató helyiséget alakítunk ki, ami az előző években nagyon népszerűnek bizonyult.
Végh Zsolt hozzátette még, reméli, a közönségnek is fog tetszeni ez az újdonság.
A bábszínház szeptember 15-re készül el.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!