Több kilométer új járda épül a városban


2014-09-03 22:56:56  | cikk: HuHa  | 


Több kilométer új járda épül a városban főképe
Közel százmillió forintot költ idén az önkormányzat járdák felújítására és újak építésére. A fejlesztések a saját forrású beruházások között szerepelnek és az év elejei képviselői igényfelmérések alapján kerültek be a költségvetésbe. A munkálatok a nyáron kezdődtek meg, egyes utcákban már elkészültek, máshol még zajlik a kivitelezés. Összesen 16 utcában készül hosszabb-rövidebb szakaszon új járda.
A leghosszabb szakaszok egyike a Hantai utca, ahol az egyik oldalon az utca teljes hosszában kiépítették a biztonságos gyalogosközlekedést szolgáló felületet. Az építkezést Áldozó Tamás polgármester és Molnár István városfejlesztési osztályvezető is megtekintette és a helyszínen tájékoztatták a sajtó képviselőit a munkálatokról.
A városvezető úgy fogalmazott, az elmúlt években a nagy városi beruházásokhoz szükséges saját erő biztosítása mellett nem maradt pénze a városnak a mostaniakhoz hasonló kisebb fejlesztésekre, sőt még a múlt év végén - amikor a 2014-es költségvetést összeállították – is csak óvatosan terveztek, így a februárban elfogadott költségvetésben ezek az építkezések nem szerepeltek.
-Ezek a beruházások úgy kerülhettek be az idei költségvetésbe, hogy sikeres önrész pályázatot nyújtottunk be és többletforrások keletkeztek az önkormányzatnál. Ezekről a fejlesztésekről két fordulóban döntött a képviselő-testület. Ez után következett a tervezés és kivitelezők kiválasztására irányuló versenyeztetés, így az építkezések nyáron kezdődhettek meg – magyarázta a városvezető.
A rendelkezésre álló források 16 utcában teszik lehetővé a járdák megújítását illetve újak építését, ezek összesen több kilométert tesznek ki. A járdákat úgy építik meg, hogy a csapadékvíz elvezetés biztosítását is magukba foglalják, és ahol lehet, térburkolatos járdát alakítanak ki. Ezek fenntartási költsége ugyanis 10 év távlatában lényegesen olcsóbb, mint az aszfaltos járdáké, tartósabbak is és az esetleges közmű beavatkozások után a burkolatok sérülésmentesen helyreállíthatók.    
-A tervezésnél igyekeztünk egységes arculatot kialakítani, vagyis térburkolatos járdákat építeni. Ettől azokon a helyeken térünk el, ahol a meglévő járdához való csatlakozás ezt indokolja vagy a vízelvezetés megoldása teszi szükségessé az aszfaltos járda építését – tájékoztatott a városfejlesztési osztály vezetője.
A Hantai utcán a megnövekedett gépjárműforgalom miatt kellett megépíteni a járdát teljes hosszban, de teljes hosszban megújult a gyalogosfelület a Celli úton is, a Szövetkezet utca és az Erkel utca között. A Szövetkezet utcából a Fáy lakótelep felé egy rövid bekötő járda készült, ugyancsak egy rövid szakaszt kellett megépíteni a Wesselényi utca egyik lakótömbjéhez, elkészült már a Kinizsi és Erkel utca közötti közle, valamint a Vízmű utca és a Kertész utca közötti járda. Jelenleg még munkák folynak a Celli útnál és a Vízmű utcában, ahol egy forgalomlassítót is kialakítottak a készülő járda vonalában. 
Az idén elkészülő 16 járda mintegy százmillió forintjába kerül a városnak, hiszen erre pályázati források nincsenek. A tervek szerint a következő években hasonló ütemben folytatják a gyalogos felületek megújítását. Áldozó Tamás polgármester szerint a városban 1-2 milliárd forintot el lehetne költeni járdaépítésekre, vagyis a mostani beruházások után bőven marad még feladat ezen a téren.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!