Apad a Bakony-ér – nem volt katasztrófahelyzet


2014-09-03 21:52:05  | cikk: HuHa  | 


Apad a Bakony-ér – nem volt katasztrófahelyzet főképe
Tegnap késő este tetőzött a Bakony-ér. Az elmúlt napokban lehullott nagy mennyiségű eső miatt megduzzadt patak vízszintje folyamatosan emelkedett, estére a Tarczy utca végénél nemcsak az úttest állt vízben, az ár a házak lábazatáig jutott. A patak a felsőbb szakasznál is védekezésre késztette a szakembereket, az Esterházy út végén is felkészültek a beavatkozásra, a Dózsa György úton pedig a csapadékvíz elvezető árkok nem bírtak a nagy mennyiségű vízzel. Katasztrófahelyzet azonban sehol nem alakult ki – tudtuk meg Csillag Istvántól, a Pápa Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjétől. Mint mondta, lokális beavatkozásra volt csak szükség.
-Az átszivárgó vizek ellen kellett védekezni néhány homokzsákkal és más tűzoltótechnikai eszközzel. A 23 órakor, a tetőzéskor tapasztalt vízmagasság nem érte el azt a szintet, hogy közvetlenül veszélyeztesse a lakosságot és rendkívüli erők bevonását sem indokolta a kialakult helyzet – fogalmazott.
Áldozó Tamás polgármester nemcsak délután járta be a veszélyesnek látszó területeket, késő este a katasztrófavédelem munkatársaival tartva figyelte a víz emelkedését. Tájékoztatása szerint az illetékes vízügyi igazgatóság szakaszmérnökétől nem kaptak információt Bakony-ér vizének emelkedéséről és a várható helyzetről, így ők maguk egy partvisnyél segítségével figyelték a vízszintet a kritikus helyen. Innen tudták megállapítani, hogy 23 óra után nem emelkedett tovább a patak vize.
-Az Esterházy útnál lévő társasház lakói az udvaron figyelték a víz mozgását. Ők igen nagy tapasztalattal rendelkeznek az ilyen helyzetekről, hiszen nem először éltek már meg ilyent. Oda homokzsákokat vittünk és a lakók a medréből kilépő patak okozta veszélyt elhárították. A Hódoska utcában élők szintén segítettek a katasztrófavédelem munkatársainak a veszély elhárításában és nagyon fegyelmezetten működtek együtt a szakemberekkel – mesélte a városvezető.
Megerősített katasztrófavédelmi szolgálatra és a polgári védelem mozgósítására nem volt szükség, hangsúlyozta a polgármester és a kirendeltségvezető.
A városban néhány lakóháznál a megemelkedett talajvízszint okozott problémát és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületének pincéjét is a talajvíz öntötte el, a tűzoltók többször is kivonultak a víz kiszivattyúzására.
Tegnap késő estétől apad a Bakony-ér és várhatóan a következő napokban tovább csökken a víz szintje, hiszen az előrejelzések nagyobb csapadékot nem jeleznek a következő napokra.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!