Forgalomsegítő rendőrök az iskoláknál


2014-09-02 22:16:50  | cikk: HuHa  | 


Forgalomsegítő rendőrök az iskoláknál főképe
Több éve hagyomány már, hogy a tanév első hónapjában a forgalmasabb utak mellett lévő iskoláknál rendőrök és polgárőrök segítik a közlekedést. Tegnap óta ismét több iskolánál lehet rendőrt látni a reggeli iskolakezdés és a tanórák végének időszakában. Az iskolarendőr program első elemét azzal a céllal valósítják meg, hogy felhívják a figyelmét a gépjárművezetőknek az oktatási intézmények környékén megnövekedett gyalogosforgalomra, másrészt a gyermekeket is figyelmeztetik a közlekedési szabályok betartására. Császárné Elek Veronika rendőr alezredes arról tájékoztatott, szeptemberben nyolc oktatási intézmény környékén segítik a forgalmat az egyenruhások, így reggel és kora délután a Közgáznál, az Acsádynál és a Mezőnél, valamint a Munkácsy-iskolánál, az Erkel-iskolánál, a Tarczy-iskolánál, a Szent István-iskola Török Bálint utcai épületénél és a Vajda Márta-iskolánál találkozhatnak forgalomsegítőkkel a közlekedők. A rendőrök munkáját a városban és a vidéki iskoláknál is a polgárőrök segítik a balesetek megelőzése érdekében. A kiemelt megelőzési főelőadó szerint a tapasztalatok azt mutatják, a járművezetők az egyenruhások láttán jobban odafigyelnek elsőbbségadási kötelezettségükre.
Az iskolarendőr program más elemei is megkezdődtek a tanév első napjával. A Pápai Rendőrkapitányság kiemelt figyelmet fordít az első osztályos tanulókra, hiszen ők azok, akik új közlekedési útvonalat használnak. Nekik játékos formában tanítják meg a legfontosabb szabályokat és az iskolába vezető úton való közlekedést. A Weöres Sándor Általános Iskola iskolarendőre a tanév első napján már meg is kezdte a foglalkozásokat és a két elsős osztály tanulóival beszélgetett a biztonságos közlekedésről. Mint Sándor Zsolt rendőr hadnagytól megtudtuk, eredetileg egy sétát tervezett az iskola környékén, a rossz idő azonban megakadályozta, hogy közösen feltérképezzék a környező utcákat és a helyszínen beszélgessenek a zebrán való átkelésről, a gyalogosokra vonatkozó szabályokról. Ehelyett egy közlekedésbiztonsági kirakóval játszottak és annak segítségével ismerkedtek meg a táblákkal, jelzőlámpákkal. Az iskolarendőr úgy fogalmazott, a kicsik nagyon ügyesek és érdeklődőek voltak a foglalkozáson.
Az iskolarendőr program keretében azonban nem csak az első osztályosokhoz jutnak el a rendőrök, a felsőbb évfolyamokban is tartanak előadásokat a tanév folyamán, a diákok életkorától függően a közlekedésbiztonság és a bűnmegelőzés témakörében.
-Az idei tanévben három oktatási intézményben folytatjuk a DADA programot a harmadik és negyedik évfolyamosok számára, ez a rendőrség biztonságra nevelő programja, amely képzett oktatókkal, meghatározott tanterv szerint zajlik – mondta el az alezredes. Emellett a város három középiskolájában – az Acsádyban, a Türrben és a Mezőben – iskolai bűnmegelőzési tanácsadói hálózatot is működtet a kapitányság. Ennek keretében az iskola kérésére fokozott jelenlétet biztosítanak az iskolákban, bűnmegelőzési-, vagyonvédelmi- és drogprevenciós előadásokat tartanak a diákoknak, szükség esetén pedig az óraközi szünetek rendjére is ügyelnek.
Az iskolarendőrök a kapitányság állományából kerülnek ki és egyéb szolgálati feladataik mellett látják el az iskolarendőri teendőket. A kapitányság célja az, hogy jó kapcsolat alakuljon ki az oktatási intézmények és iskolarendőreik között, hiszen ez az alapja az eredményes együttműködésnek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!