Ötéves évfordulóhoz érkezett a Stratégiai Légiszállítási Képesség-program


2014-08-30 01:02:36  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Ötéves évfordulóhoz érkezett a Stratégiai Légiszállítási Képesség-program főképe
Ezer feletti küldetés, több mint 14 ezer repült óra, 44 ezer tonnát meghaladó szállítmány, 56 ezernél is több utas – pusztán a számok nyelvén így fest a Stratégiai Légiszállítási Képesség-program (SAC-program) eddigi hat éve. A 2008-ban 12 ország kezdeményezésére létrehozott SAC-program 2009 nyarán hajtotta végre az első légiszállítási feladatát, a repülési műveletek ötödik évfordulójának alkalmából pedig nagyszabású ünnepséget tartottak a programnak otthont adó MH Pápa Bázisrepülőtéren pénteken délután.

2008 szeptemberében 10 NATO-tagország és a NATO Partnerség a Békéért két nemzete írta alá a SAC-programot létrehozó egyetértési nyilatkozatot azzal a céllal, hogy létrejöjjön a világ első többnemzeti műveleti katonai légiszállítási programja, amely az úgynevezett „okos védelem” elvei alapján közösen birtokol, illetve üzemeltet stratégiai légiszállító repülőgépeket.
Frank Rombouts ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka ünnepi beszédében elmondta, a SAC gyorsan alakult át a kezdeti elképzelésből egy sikeres műveleti légiszállítási programmá, ez pedig egyértelműen jelzi az „okos védelemben” rejlő lehetőségeket. – A Nehéz Légiszállító Ezred és támogató szervezete, a NATO Légiszállítást Irányító Program kiérdemelte helyét a világ légiszállító közösségében. Működésének öt éve alatt a SAC bizonyította, hogy a védelmi eszközök csoportosítása és megosztása költséghatékony módon valósítható meg – fogalmazott Frank Rombouts.

Wiek Noldus, a NATO Légiszállítást Irányító Program programigazgatója kiemelte, a SAC-nemzetek elkötelezettek a program folytatása mellett a következő évtizedekben is, ami jó alapot nyújt a továbbfejlődéshez. – A SAC egyik meghatározó jellemzője a tagországok elkötelezettsége, amelyet az egyetértési nyilatkozatban is rögzítettek: közösen birtokolják és üzemeltetik a C-17-es szállító repülőgépeket legalább 30 éven át. Ez elehetővé teszi számunkra, hogy beruházzunk a SAC jövőjébe és optimalizálásába – fűzte hozzá Wiek Noldus.
A SAC-ot befogadó nemzet, Magyarország képviseletében Mihócza Zoltán dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnök-helyettese mondott beszédet. – A Stratégiai Légiszállítási Képesség nemcsak a honvédség, de Pápa városa számára is fontos. A konstruktív együttműködés, amit a város vezetői és lakosai részéről tapasztalunk, jelentős támogatást nyújt számunkra ahhoz, hogy elképzeléseinket megvalósítsuk – hangsúlyozta a dandártábornok. – A Honvédelmi Minisztérium dolgozik annak érdekében, hogy az MH Pápa Bázisrepülőtér a NATO és a partnerei számára fontos légiszállítási logisztikai központtá váljon – jegyezte meg Mihócza Zoltán.

A bázisreptér hangárjában mintegy 400 fő részvételével lezajlott ünnepségen dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere is köszöntötte az egybegyűlteket, egyúttal átadta „ajándékát”, az 1848-as pápai nemzetőrök indulóját, melyet a város fúvószenekara szólaltatott meg. – Pápa a középkor óta mindig katonaváros volt. Szolgáltak itt végvári vitézek, kurucok, huszárok, vadászrepülőgépek, ejtőernyősök. A város katonatörténetének legújabb fejezete a SAC-programról szól. A SAC-program keretében 12 nemzet katonáinak ad otthont Pápa. Nincs más olyan magyarországi település, amely ennyi nemzetet és ennyi külföldi családot fogadott volna be. A pápai nemzetőr induló az egyik legrégebbi katonadalunk. Minden olyan katonai alakulat a sajátjának érezte, amelyik Pápán szolgált. Legyen mostantól az önöké is, váljon részévé a program alakulóban lévő hagyományainak! – fogalmazott dr. Áldozó Tamás.

A jeles évfordulóról természetesen a születésnapi torta sem hiányozhatott, a hivatalos ceremónia pedig fogadással ért véget.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!