Játékvilágok - Időszaki kiállítás a Kékfestőben


2014-08-28 21:51:40  | cikk: Babos Petra  | 


Játékvilágok - Időszaki kiállítás a Kékfestőben főképe
A Pápai Kékfestő Múzeum ebben az évben már nem első alkalommal szervez időszaki kiállítást. Idén ez a harmadik tárlatmegnyitó. Az időszaki kiállítások sorában tavaly ősszel a Születés című tárlat, most pedig a Játékvilágok című kiállítás várja az érdeklődőket.
A „játszó” ember az emberiség történetének kezdete óta hagy kulturális lenyomatokat maga után, szövegek, képek, lenyomatok, népviseletek formájában is. A játékok nem csupán korszakokat idéznek meg mintegy százéves időtávlatban, de használatuk különböző társadalmi rétegekhez, csoportokhoz köthető. A kiállítás anyaga rendkívül változatos.
Dr. Nagy L. István múzeumigazgató köszöntőjében elmondta, nagyon jó kapcsolatot tudnak fenntartani a megyei múzeummal, melynek köszönhetően értékes kiállítások tudnak eljutni városunkba. A múzeumigazgatótótól megtudtuk, a kedvenc játéka a Commodore 64 volt. 
Ezt követően S. dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója mutatta be a nem mindennapi tárlatot. Hangsúlyozta, nagy öröm számukra, hogy ismét Pápán lehetnek, s mutathatják be ezt a vándorkiállítást a nagyérdemű előtt.
- A rendezők a tárlat anyagát két szempont köré csoportosították. Az egyik a tárgyakat helyezi előtérbe, elsősorban a Laczkó Dezső Múzeum által gyűjtött vagy vásárolt darabokat. A másik szempont pedig a helyi értékek összegyűjtése, bemutatása volt: a játékoktól egészen a fényképekig. Ezek a szempontok jelennek meg a tíz tematikus egység anyagában, amelyek a kisgyermekkor játékvilágának meghatározó, fontos részei. Nagyon sok érdekes és különleges játékot láthatunk a kiállításon. Addig, amíg a közép- és szépkorúak nosztalgiázhatnak, az ifjabbak talán rácsodálkoznak ezekre a gyönyörű darabokra, s leginkább azokra, amelyeket még nem gyárakban, sorozatban gyártottak, hanem kézi munkával, egyedileg készítettek a felnőttek a gyerekeiknek. A tárlat lényege egy tudományos alapokon, szempontokon nyugvó tárgyak, tárgy-együttesek bemutatása - mondta a múzeum igazgatója.
Végül külön köszönetét fejezte ki Győry Endrénének, aki több évtizeden keresztül gyűjtötte, őrizte ezeket a tárgyakat, játékokat. Az ő segítsége nélkül nem jöhetett volna létre ez a gazdag vándorkiállítás sem.
A kiállítást Áldozó Tamás polgármester nyitotta meg a közönség előtt, aki szintén örömét fejezte ki, hogy Pápa adhat otthont ennek a kiállításnak, s reméli, még sok más érdekes tárlatnak lehet helyszíne a város.
- Pápán több kiállítással is találkozhatunk, amely retro játékokat mutat be. Az ember, ha olyan játékkal találkozik, ami neki is volt, arról egyből eszébe jut a tapintása, az illata, a súlya és sokszor az íze is. Egy szinesztézikus élményünk lesz a gyermekkorunkból. Ezek nagyon jó élmények, s ezekkel az érzésekkel az életünk egy-egy olyan pillanatát tudjuk felidézni, amiért hálásnak kell lennük a kiállítás létrehozóinak - mondta a polgármester.
A megnyitón közreműködött Pusztai Boglárka és Szabó Tamás hegedűn, valamint Schermann Evelin mesélt egy magyar népmesét, a pletykázó asszonyokról.
A kiállítás kurátorai Mészáros Veronika és Schleicher Vera néprajzos muzeológusok voltak.
A rendkívül színes és változatos tárlaton mindenki megtalálhatja egykori legkedvesebb játékát.
A kiállítás november elejéig látogatható a múzeum nyitvatartási idejében.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!