Hosszas vita után ellenszavazat nélkül fogadta el a testület a gazdaságfejlesztési stratégiát


2014-08-28 18:28:12  | cikk: mo  | fotó: mo, Babos Petra  | 


Hosszas vita után ellenszavazat nélkül fogadta el a testület a gazdaságfejlesztési stratégiát főképe
Bár minden határozatot ellenszavazat és tartózkodás nélkül elfogadott Pápa Város Képviselő-testülete, két előterjesztésről hosszas vita után döntöttek a képviselők a mai ülésen. Pápa Város Gazdaságfejlesztési Stratégiája és ehhez kapcsolódóan a Veszprém Megyei Kormányhivatal Pápai Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltségének beszámolója kapcsán megoszlottak a vélemények a testületben. A gazdaságfejlesztési stratégiában foglaltakkal mind a kormánypárti, mind az ellenzéki képviselők egyetértettek és elismeréssel szóltak a konzultatív testület munkájáról, azonban több kérdés és hozzászólás hangzott el a koncepció megvalósításával kapcsolatban. Az ülésen elhangzott, a dokumentumot első olvasatban tárgyalta testület, azonban a lehető legszélesebb körű nyilvánosságot szánják a dokumentumnak. Több fórumon kívánják megjelentetni, és várják a lakosság, az intézmények, a gazdasági társaságok, közösségek véleményét, hozzászólásait, s mindezekkel kiegészülve a későbbiekben újra napirendre kerül a koncepció.
Ugyancsak a gazdaságfejlesztési stratégia kapcsán hangzott el: felháborító, hogy egy, az őszi önkormányzati választáson induló polgármesterjelölt politikai haszonszerzés céljából a koncepció 15-16 pontját saját gondolataként tüntette fel a közelmúltban. E tekintetben Áldozó Tamás polgármester az ülést követő sajtótájékoztatón megjegyezte, vérlázító és felháborító, hogy valaki másoknak a város érdekében végzett tisztességes munkája eredményét a magáévá teszi.
- Meglehetősen furcsának tartom annak az embernek az ambícióit, aki azzal lép be a helyi nyilvánosságba, hogy olyanra teszi rá a kezét, ami nem az övé – hangsúlyozta a polgármester.

Szintén hosszas tárgyalás előzte meg Bocskay Gyöngyi, a Munkaügyi Kirendeltség vezetőjének beszámolóját a munkaerő-piaci helyzetről és a foglalkoztatás alakulásáról. A kirendeltségvezető szóbeli kiegészítésében elmondta, a július 20-i adatok szerint a pápai járásban 1797 álláskeresőt regisztráltak, ebből 981 fő pápai. A munkanélküliségi ráta 4,3 százalék – hangzott el az ülésen. A programon számos kérdés vetődött fel a más városokba ingázók, a külföldön dolgozók, a közfoglalkoztatásban résztvevők számára, a munkanélküliségi ráta mértékére, a munkaerőigények kielégítésére, a munkaerőhiányra és az alapkompetencia képzésekre vonatkozóan.
- Ilyen alacsony munkanélküliségi rátát már nagyon régen mértek Pápán. Ez a mutató ugyanazon módszertan szerint készült, mint a korábbi években. Érdekes módon az előző években a helyi ellenzék soha nem kérdőjelezte meg a ráta valódiságát. Amikor a mutató rossz volt, az elfogadható volt, ezúttal a mutató jó, most megkérdőjelezik a valódiságát. Ez egy fontos mutatószám, de nem fejez ki mindent a munkaerő-piacról. Nem fejezi ki a bejelentés nélkül dolgozókat, nem tartalmaz adatokat arra nézve, hogy ki, hol talál munkát: Pápán, Győrben vagy külföldön, de arra sem, hogy hányan jönnek Pápára dolgozni – fogalmazott Áldozó Tamás a sajtótájékoztatón, majd a közfoglalkoztatás kapcsán kialakult vitához hozzáfűzte, a Pápán regisztrált 981 fő munkanélkülihez képest jelenleg 207 fő vesz részt városi közmunkaprogramban és további 100 fő országos közmunkaprogramban. A polgármester megjegyezte azt is, a közfoglalkoztatottak száma mindig javította a statisztikákat, úgy 5-10 évvel ezelőtt, mint az utóbbi egy évben.

A képviselő-testület az ülésen döntött arról, hogy támogatja a Pápai Rendőrkapitányság Széchenyi u. 16 és 18, illetve Zimmermann u. 11. sz. alatti épületegyüttesének rekonstrukcióját, melyre a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság KEOP pályázaton 245 millió forint támogatást nyert el. A pályázat keretén belüli épületbővítés, illetve az energetikai korszerűsítéshez szorosan nem kapcsolódó szakipari és szerkezeti munkák nem támogathatók, így a Rendőrkapitányság
épületének bővítése csak külső forrás bevonásával valósítható meg. Az önkormányzat, mind a Rendőrkapitányság működési feltételeinek javítása szempontjából, mind pedig városképi szempontból támogatja az épületegyüttes felújítását, korszerűsítését, bővítését, és a beruházás bekerülési költségének 50 %-ig, legfeljebb 37 millió Ft-ig támogatást biztosít, melynek ütemezéséről a testület a 2015. és a 2016. évi költségvetés elfogadásakor dönt.

A testület tárgyalt a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pápai Tankerületének a köznevelési intézmények fenntartóváltásával kapcsolatos tapasztalatairól szóló tájékoztatóról. Áldozó Tamás elmondta, azzal, hogy az önkormányzat átadta az intézmények működtetését az államnak, így a fenntartás és a működtetés egy kézben összpontosul, s egy egészségesebb munkaszervezet jött létre. Az intézményekkel történő együttműködést egyébként megfelelőnek tartja, az iskolák és az önkormányzat kapcsolata jogi keretek nélkül is fennmaradt.

A képviselők döntöttek az úszásoktatással kapcsolatos megállapodás megszüntetéséről, hiszen az uszoda Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ általi bérbevételével a Pápai Termálvízhasznosító Zrt.-vel kötött megállapodás okafogyottá vált.

Ellenszavazat nélkül fogadta el a testület a közterületek elnevezésének, az elnevezések megváltoztatásának, valamint a házszámozás szabályainak megállapításáról szóló és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendelettervezeteket.

Közeledve az önkormányzati választás időpontjához az ülésen megválasztották a Helyi Választási Bizottság tagjait és póttagjait. A HVB tagjai: dr. Böröczky Zoltán Gábor, dr. Édes Ágnes, dr. Veréb Viktória. Póttagok: Antal Sándor, Köntös László.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!